Полови въшки

Половите въшки са насекоми с размери между 1-3 mm. Те са специфични паразити, хранещи се с кръв от хората. Женските въшки живеят между 1-3 месеца, но умират, когато са отделени от тялото на гостоприемника. Женските въшки през целия си живот снасят до 300 яйца. Яйцата са с размер под 1 mm в диаметър и когато са живи, имат опален отблясък. От яйцата за 6-10 дни излизат така наречените нимфи, които се превръщат във възрастна въшка за 10 дни.

Три вида въшки са адаптирани да паразитират върху човека. Това са:

  • Въшките, паразитиращи основно по главата (Pediculus humanus capitis).
  • Въшки, паразитиращи основно в областта на гениталиите (Pthirus pubis). Възможно е да се загнездят и в областта на веждите и миглите.
  • Въшки, паразитиращи основно по тялото (Pediculus humanus).

Колко често се срещат половите въшки и как става заразяването?

Половите въшки се срещат в 2%-10% от човешката популация, но най-често се установяват при младежите. Половите въшки се предават чрез близък физически контакт. Често инфектирането става по полов път или от близък семеен контакт.

Как се установява заразяването с полови въшки?

Инкубационният период на въшките е от 5 дни до няколко седмици. Диагнозата се поставя при намиране на възрастни въшки или яйца. Пубисните въшки се намират по космите, особено в пубисната и перианалната области, но също така и други окосмени части. Поради това трябва да се огледат всички окосмени части на тялото.

Най-честото оплакване на пациентите е от появата на сърбящи червени папули. Сърбежът може да се засилва през нощта. Може да се набюдават сини макули в областите на ухапване.

Какво е лечението на половите въшки?

При съмнение за инфектиране с полови въшки трябва да се потърси консулатция с лекар, ангажиран с лечението им – уролог, гинеколог или кожен лекар. Провежда се скриниране и за други полово предавани инфекции. Лечението се провежда с локално приложение на инсектициди. Трябва да се намажат всички окосмени части на тялото.

По време на лечението трябва да се избягват близки физическси контакти. Всички близки контакти в предходните 3 месеца трябва да се изследват за инфекция с полови въшки.

Ако инфекцията с пубисни въшки не се поддава на първоначалното лечение, то трябва да се повтори внимателно преди да се пристъпи към използването на друг инсектицид.

При реинфектиране, лечението трябва да се повтори. Трябва да се изследват всички близки контакти и при необходимост те да се лекуват едновременно.

Какви могат да бъдат усложненията от инфекцията с полови въшки?

От разчесването може да се появят екскориации и инфекция на кожата. В определени случаи при засягане на веждите от инфекцията може да се появи инфекция на клепачите, конюнктивит или кератит (възпаление на окото).

Как може да се предпазим от заразяване с полови въшки?

Обръсването на областите не може да предпази от повторно инфектиране. Това е така, защото половите въшки се нуждаят от много къс косъм за снасяне на яйцата си. Основна форма на превенция е поддържане на добра хигигена и избягване на случайни физически и полови контакти.

проф. Ненчо Смилов д.м.

Сподели това: