Усложнения на пенисните пиърсинги

Пенисът е основният полов орган при мъжа. До достигане на полова зрялост основната функция на члена е свързана с отвеждането на урината извън тялото. Това става през пикочния канал (уретрата), който завършва нормално на върха на главичката на пениса.

След достигането на полова зрялост пенисът е отговорен за осигуряването на нормалната полова активност на мъжа. При полова възбуда органът се пълни с кръв и еректира, което позволява осъществяването на полов акт. До изхвърлянето на семенна течност се достига след кулминация в сексуалното удоволствие, наречено оргазъм.

Много хора добавят към телата си допълнения, които да увеличат сексуалното удоволствие при половия контакт. При мъжете са разпространени пиърсингите в гениталната зона (от английски: piercing – пронизване, пробождане, продупчване). При всички пиърсинги техниката на поставяне е сходна – пробиват се тъканите с цел поставяне на чуждо тяло (метални обеци, халки, барбел и др.). При значителна част от хората с пиърсинг по някоя част на тялото се проявяват в различна степен медицински усложнения (приблизително 25%), свързани с начина на поставяне, спазването на правилата за стерилност, различни алергични прояви, кървене и др.

При мъжете в зависимост от мястото и хода на поставяне има различни видове генитален пиръсинг. Пластинката може да се поставя хоризонтално или вертикално през главичката на пениса, като минава над или под уретрата или на френулума (юздичката) на пениса. Има украшения, които преминават и през самата уретра. Някои мъже си поставят обеци и по някоя част на скротума или различни други части на пениса. Всички тези пиърсинги имат за цел увеличаването на сексуалното удоволствие и за двамата партньори. Не трябва да се забравят обаче многото усложнения, които могат да настъпят в съответната област при поставянето на пиърсинг.

За какво трябва да се внимава, ако се реши да се постави пиърсинг в интимната област?

 1. Трябва да се избере сигурен човек, който да осъществи манипулацията.
 2. Мястото, което ще се продупчи трябва да бъде почистено по стерилен начин.
 3. Манипулацията трябва да се извърши с еднократни, неотваряни, стерилни ръкавици и стерилизирани инструменти и пособия.
 4. Трябва да се избягва използването на пистолети за пиърсинг, тъй като често тези инструменти не могат да се стерилизират напълно.

Какви са най-честите усложнения от пиърсинг-процедурите?

 1. Бактериална инфекция

Инфекциите са най-честото усложнение след поставяне на пиърсинги. Обикновено пиърсингът се инфектира по две причини: неспазване на стерилност по време на продупчването или лоша хигиена и поддръжка след манипулацията. Ако около пиърсинга има зачервяване, подуване, обрив, лоша миризма или се отделя някакъв секрет, вероятно се касае за инфекция и трябва да се обърнете към уролог. Най-често инфекциите настъпват след недобро заздравяване на пробитото място. За да се избегнат усложнения, след пробиването е необходимо да спазвате някои правила. Трябва да се поддържа добра интимна хигиена и задължително мястото на пиърсинга да се промива след полов контакт. След поставяне на пиърсинг трябва да се изчака известно време за заздравяване на раничката. Периодът за задравяване, поради спецификите на интимната област, може да трае доста дълго. По време на заздравяването трябва да се избягват половите контакти, плуването и други активности, рискови за замърсяване и предизвикване на инфекция.

 1. Характерното за пенисните пиърсинги е, че те са входна врата за инфектиране с полово-предавани инфекции. Такива инфекции са хепатит B, хепатит C, HIV/СПИН, сифилис и други.

Това е тежко усложнение и е свързано с липса на стерилизация в студиото, в което се извършва процедурата за поставяне на пиърсинга.

 1. Кървене

Като при всяка манипулация, свързана с нарушаване на цялостта на тъканите, кървенето е предвидимо усложнение. Поради повишеното кръвоснабдяване на интимната област, кървенето може да се превърне в сериозен проблем. Кървенето е много често при поставянето на пиърсинг в областта на френулума, тъй като през него преминава по-голям кръвоносен съд. Кървенето в тези случаи може да настъпи и дълго след поставянето на пиърсинга при полов контакт или при травма. Ако кървенето след поставянето на пенисния пиърсинг не спира, е необходимо незабавно да се обърнете към уролог. Обикновено се налага свалянето на пиърсинга и прилагането на различни кръвоспиращи техники, които могат да включват и електрокоагулация.

 1. Алергични реакции или реакции на отхвърляне на чуждото тяло

Към всеки чужд елемент човешкото тяло може да реагира различно остро. При някои хора може да се появи сърбеж и зачервяване, главно около пиърсинга, както и по други части на тялото. За да се избегне алергична реакция към пиърсинга, материалът от който той е изработен, трябва да бъде подобен на медицинска стомана или титаний.

 1. Образуване на белези в областта на поставяне на пиърсинга

При образуването на всяка рана организмът отговаря с естествен процес на ограничаване на травмата и зарастване. Пиърсингът непрекъснато дразни механично тъканите, през които преминава. Различните хора натрупват в различна степен съединителна тъкан, която изгражда белезите. Ролята на образуването на съединителна тъкан е да се ограничи и изолира мястото на увредата на организма. В определени случаи обаче този процес води до големи образувания от съединителна тъкан в областта на поставения пиърсинг.

По-специфични за пенисните пиърсинги са някои усложнения, като стриктура на уретрата и еректилната дисфункция.

 1. Стриктура на уретрата

При засягането на уретрата, „белегът“ може да се образува така, че да запуши в различна степен пикочния канал. Това нарушава потока на урината и води до различни смущения в уринирането. В тежките случаи може да се стигне до изтъняване и отслабване на стурята и дори до задръжка на урина в пикочния мехур.

 1. Еректилна дисфункция и импотентност

Членът има цилиндрична форма, съставен е от две пещеристи и едно спонгиозно (гъбесто) тяло. Пещеристите тела са разположени по горната част на цилиндъра и при възбуда се пълнят с кръв. Така те увеличават размерите на пениса и го задържат в състояние, наречено ерекция. Двете пещеристи тела са обхванати от една по-плътна обвивка. Тази обвивка е разтеглива, което  поддържа ерекцията. При поставянето на пиърсинги на пениса обвивката на еректилните тела може да бъде нарушена и това да доведе до увреждане на механизма на ерекция. Друг механизъм за нарушаване на половите функции на члена при поставянето на пиърсинг е образуването на кръвоносен шънт (пряк път). Този шънт нарушава задържането на кръвта в члена по време на ерекция и може да доведе до импотентност.

проф. Ненчо Смилов д.м.

Сподели това: