Моят пенис и тестиси – нормални ли са?

Размерът на пениса обикновено варира в границите на съответните географски райони или етноси. Всеки млад мъж е необходимо да познава добре собственото си тяло и в частност интимните си органи. Това е най-добрата профилактика на някои от заболяванията на пикочо-половата система при младите мъже.

Размерът на пениса

Няма такова нещо като „нормален“ размер.

При по-голямата част от мъжете пенисът във възбудено състояние е с дължина от 12 до 15 cm. Обикновено размерът на пениса се увеличава и достига максималния си размер по време на пубертета. Няма зависимост между размера на пениса във възбудено и невъзбудено състояние.

Състоянието, при което размерът на пениса във възбудено състояние е с размери под 6-7 cm, се определя като микропенис. Микропенисът е рядко връдено състояние и обикновено се разпознава скоро след раждането.

При сексуална възбуда пенисът трябва да еректира (буквално да се изправи).

По време на ерекция пенисът се уголемява, втвърдява, като това е придружено с повишена чувствителност особено в областта на главичката. Обикновено главичката променя цвета си към по-тъмен, поради богатото кръвоснабдяване. При достигната полова зрялост пенисът има задачата да изхвърли семенната течност в женската полова система по време на полов акт. По този начин мъжките полови клетки (сперматозоиди) имат възможност да достигнат до женските полови клетки (яйцеклетки), за да бъде осъществено оплождането.

В еректирало състояние преди еякулацията понякога от пениса изтича течност, която не е нито урина, нито семенна течност. Това е съвсем нормално. Тази течност е предназначена да подготви средата по пътя на еякулата за запазване на сперматозоидите в добро състояние.

Пенисът има нужда от малко по-влажна среда, съответно произвежда тънък белезникав слой лубрикант, наречен смегма. При неподдържане на добра интимна хигиена е нормално тази смегма да стане по-видима и да има мирис. Нормално е след измиване миризмата да изчезне. Когато се установи промяна в миризмата на пениса, трябва да се направи консултация с уролог, тъй като това може да е белег на инфекция.

След достигане на полова зрялост огледът на члена е много важен навик, благодарение на който много възпалителни и полово предавани заболявания могат да бъдат разпознати навреме и съответно лекувани.

Пенисът е основният полов орган.

До достигане на полова зрялост, основната функция на члена е свързана с извеждането на урината извън тялото. Това става през пикочния канал (уретра), който завършва нормално на върха на главичката на пениса. Има вродени състояния, при които отворът на уретрата е на различно място (хипоспадия, еписпадия). Тези вродени състояния в повечето случаи представляват козметичен дефект. Когато обаче отворът е много по ниско или много по-високо от нормалното, дефектът може да бъде сериозен проблем и да нарушава комфорта и самочувствието на мъжа.

Главичката на пениса се намира на върха, тя е по-чувствителна и при ерекция се раздува и променя цвета си. В основата на главичката има разширена част, която се нарича корона. По нея е нормално да се открият бледи жълтеникави пъпчици, които не предизвикват болка или дискомфорт и не са болест.

„Забелване“ на главичката на пениса

Пенисът е покрит с кожичка, наречена препуциум. При децата обикновено препуциумът е сраснал с главичката на пениса, което дава типичния „хоботчест“ изглед на детския мъжки полов орган (физиологична фимоза). „Забелване“ на главичката не трябва да се практикува в първите месеци и дори прези първите години на детето. Всички момчета се раждат с физиологична фимоза и практически при всички момчета до пубертета и рядко по-време на пубертета препуциумът се отлепва и спокойно се изтегля зад главичката.

При необрязани индивиди кожичката нормално покрива изцяло главичката на пениса, като се набръчква над нея. При ерекция кожичката трябва да може свободно да се движи под и над главичката, като не е задължително да я покрива изцяло.

Кожичката на пениса при нормални индивиди е свързана с главичката посредством „юздичка“ по долната част на пениса, наречена още френулум.

При някои мъже френулумът е по-къс и при ерекция може да принуждава главичката на пениса да не е изцяло изправена. Най-често това състояние се разбира при достигане на полова зрялост и се проявява с болки, дискомфорт или дори изкървяване на пениса по време на полов акт.

По долната страна на кожата на пениса обикновено се вижда една по-тъмна линия, която преминава по цялото продължение на органа и по скротума. При достигане на полова зрялост е нормално кожата около пениса да се покрие от по-обилно окосмяване. Обикновено окосмяването е с фигурата на ромб.

Тестиси и скротум

Тестисите нормално са два и се намират в кожната торбичка под пениса, наречена скротум. Тестисите са с приблизителни размери около 3,5 – 5 cm дължина и 2,5 – 3 cm ширина. Позицията им в скротума е привидно свободна, но нормално те са фиксирани вертикално с дългата си страна.
При нероденото дете тестисите се намират в коремната кухина. Непосредствено преди самото раждане или малко след това е нормално те да се смъкнат в скротума по хода на слабинния канал. Ако единият от двата или и двата тестиса не се опипват в скротума, най-вероятно това смъкване не се е осъществило докрай. Това състояние се нарича крипторхизъм.

Скротум

Скротумът обикновено е с по-тъмен цвят на кожата и тя е по-еластична, по-сбръчкана и по-подвижна от останалата кожа. Нормално е скротумът да реагира на температурни разлики. В стената му има тънък мускулен слой, който придърпва тестисите към тялото при по-ниски външни температури, като подобна реакция нормално се получава и преди еякулация. При повишаването на температурата, скротумът се отпуска по-далеч от топлината на тялото и тестисите „увисват“ по-ниско.

С настъпването на полова зрялост кожата на скротума постепенно се покрива с косми. Много често кожата на скротума и на пениса е покрита с малки по-светли пъпчици. Това са нормални образувания, подобни на кожни жлези, които не предизвикват болка или друг дискомфорт.

Нормално е левият тестис да е малко по-голям от десния и да стои малко по-ниско в скротума. На пипане тестисите са меки, гладки и еднородни, без твърди участъци. Трябва да са свободно подвижни и неболезнени при пипане, но при по-груб натиск е нормално да има болезненост.

Епидидим

Непосредствено над и зад тестиса се разполага надсеменника (епидидим). Той е отделен орган, който също е част от мъжката полова система. Неговата роля е да спомага за образуването на зрели мъжки полови клетки от тестиса. Надсеменникът е тънък, по-твърд от тестиса и създава усещането за тръбичка с едно топчесто разширение в горната си част.

При някои възпалителни заболявания тестисът и надсеменникът стават силно болезнени, подути и твърди на пипане.

В скротума нормално може да бъде опипано и сплетение от съдове. Тези съдове би трябвало да се усещат по идентичен начин и от двете страни. При физикално изследване тестисите винаги се проверяват поотделно. С две ръце внимателно се проверява цялата повърхност на тестиса и се търсят промени, които да направят впечатление като анормални.

Редовната проверка дава възможност на мъжете между 15 и 45 г. да установят навреме различни възпалителни, полово предавани и дори онкологични заболявания.

Ракът на тестисите засяга предимно млади мъже и не е рядка болест. Най-често заболяването бива хващано от самите пациенти при рутинна проверка под душа, след като установяват нещо нетипично в изгледа, формата или усещането в интимната област.

проф. Ненчо Смилов д.м.

Сподели това: