Какво представлява простатата?

Простатата е малък, но изключително важен орган от мъжката полова система. Има размерите на орех, който тежи около 20-30 грама. Тя е изградена от мускулни влакна, обграждащи жлези и каналчета. След 40-тата година на мъжа простатата нормално започва бавно да нараства.

Намира се непосредствено под пикочния мехур и пред правото черво. Простатата обхваща уретрата. Уретрата е каналът, който отвежда урината през пениса извън тялото (по време на еякулация уретрата отвежда също и семенната течност извън тялото).

 Основна функция

Основната функция на простатата е да произвежда секрет, подобен на мляко, който съставлява около 30% от семенната течност. Простатният секрет съдържа и голямо количество цинк, който има спомагателна функция за оплодителната способност на сперматозоидите. Секретът от простатата се смесва с алкален секрет от семенните мехурчета, който е отговорен за храненето на сперматозоидите и предпазването им от киселата среда във влагалището, докато те навлязат в канала на шийката на матката. Освен това простатният секрет предпазва и от развитието на уринарни инфекции. Простатният секрет се изхвърля с първата фракция на семенната течност, заедно с по-голямата част от сперматозоидите. Мускулната част на жлезата спомага за по-доброто изтласкване на сперматозоидите извън тялото. Тази функция започва да се осъществява за първи път по време на пубертета, под въздействието на тестостерона (мъжкия полов хормон).

Като орган на половата система при мъжа простатната жлеза претърпява възрастови промени. При деца представлява малко тяло, в което преобладава мускулната тъкан. След пубертета тя нараства и достига описания по-горе размер. С напредване на възраста простатата нараства, като с уголемяването си тя може да притисне пикочния канал и да причини затруднение в уринирането.

Други важни функции на простатата

  • Нервите, които отговарят за ерекцията, преминават в непосредствена близост с простатата.
  • Простатата и два кръгли мускула (сфинктери) отговарят за контрола на уриннирането и за волевото задържане на урината в пикочния мехур. Координираната функция на тези сфинктери отговаря и за изхвърлянето на спермата при еякулиране. Нарушенията във функцията на тези сфинктери може да доведе до непълно изпразване на пикочния мехур от урината или ретроградна еякулация (връщане на спермата в пикочния мехур).
  • Простатната жлеза съдържа ензим наречен 5-алфа-редуктаза, който е важен за метаболизма на тестостерона. Този ензим превръща тестостерона в дихидротестостерон (активен метаболит на тестостерона).
  • Продукция на простатнo специфичен антиген (ПСА). Простатнo специфичният антиген спомага за поддържането на течното състояние на семенната течност. Ако семенната течност е гъста, сперматозоидите не могат да достигнат до матката, което намалява оплодителната способност на спермата. Простатнo специфичният антиген има основна роля в ранната диагностика на рака на простатната жлеза. Кръвното изследване, което се прави при мъжете над 45-50 годишна възраст при профилактичните прегледи, определя нивата на ПСА в кръвта.
  • Простатата има основна роля при сексуалното удоволствие, като стимулирането и́ води до силен оргазъм. Възможността мъжът да контролира еякулацията води до продължително сексуално удоволствие и оргазъм.

При заболяване предизвиква оплаквания поради:

  • Увеличение на жлезата, което води до притискане на уретрата и затруднено уриниране. Струята изтънява, а при силно притискане на уретрата се стига до задръжка на урина и пълна невъзможност за уриниране.
  • Инфектиране на простатата, което предизвиква болки в тестисите и перинеума, парене, затруднено уриниране и болки при еякулация. Острото възпаление е спешно състояние при което има силни болки и висока температура.
  • Ако се образува рак на простатата може да се стигне до спиране на уринирането от притискане на уретрата или уретерите (каналчетата, които отвеждат урината от бъбреците към пикочния мехур), както и образуване на разсейки в лимфните възли, костите, черния дроб, мозъка и други места.

Основни заболявания на простатата

Основните заболявания на простатата са възпалението на простатата  – простатит, доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) и карцинома на простатата.

Половината от мъжете над 50 годишна възраст имат оплаквания от увеличената простата. Това увеличение се предизвиква от доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ). ДПХ, когато не предизвиква оплаквания и нарушения във функциите на организма, може да се разглежда като състояние в развитието на простатата с възрастта. Много често обаче ДПХ предизвиква неприятни симптоми, свързани с уринирането.

Простатитът представлява възпаление на простатата поради различни причини. Той засяга мъжете във всяка възраст и може да причини значителен дискомфорт и болка. Освен това простатитът може да засегне и сексуалното и психическо здраве на мъжа. Простатитът може да се причини от различни бактерири (бактериален простатит) или от различни други причини (хроничен тазов болков синдром) като стрес, напрегнатост, диета, начин на живот и други неизяснени фактори.

Карциномът на простатата е злокачествено заболяване, което е на второ място по честота при мъжете след карцинома на белите дробове/ трахеята. Той е най-чест след 60 годишна възраст, но когато е наследствен може да се срещне и значително по-рано. При добре организирана профилактика в обществото карцином на простатата може да се установи при един на всеки седем мъже.

Други състояния, свързани със заболявания на простатата

Други състояния, които могат да се свързват със заболявания на простатата, са възпаленията на пикочния мехур и уретрата, инконтиненцията (незадържането) на урина, еректилната дисфункция и сексуалното здраве. Трябва винаги да се има предвид, че тези състояния често се проявяват без да има причинно-следствена вързка с проблеми в простатата и лечението им трябва да бъде внимателно преценено.

проф. Д. Младенов д.м.н.

Сподели това: