Анатомия на пениса и тестисите

Отличителните полови органи при мъжете са пениса и тестисите. Те са от основно значение за естественото полово развитие. Основните задачи на мъжката полова система са:

  1. Да произвежда, съхранява и транспортира семенна течност.
  2. Да произвежда мъжки полови хормони.
  3. Да изхвърля семенната течност извън тялото по време на сексуален акт.
пенис и тестиси
А

Анатомия на пениса

пенис

Пенисът е основният полов орган с главна роля в извършването на полов акт. Членът има цилиндрична форма, съставен е от две пещеристи и едно спонгиозно (гъбесто) тяло.Пещеристите тела са разположени по горната част на цилиндъра и при възбуда се пълнят с кръв. Така те увеличават размерите на пениса и го задържат в състояние наречено ерекция. Двете пещеристи тела са обхванати от една по-плътна обвивка.

Спонгиозното (гъбестото) тяло преминава по долната част на пениса и завършва с главичката на пениса. Главичката на пениса има разширяване в основата си, която се нарича корона. Спонгиозното тяло обгръща каналчето, което отвежда урината и семенната течност извън тялото. Това е уретрата. По време на ерекция гъбестото тяло държи уретрата отворена. При нормално развитие отворът на уретрата се намира на върха на главичката. Това обединява функционалността на пениса като част от половата и пикочната система на човека.

В основата си членът се захваща за таза и за коремната стена с помощта на връзки и лигаменти.

Кожичката на пениса се нарича препуциум и при необрязаните мъже е нормално да може свободно да покрива и открива главичката на пениса. При обрязване (циркумцизия) тази кожичка се изрязва.

Препуциумът е изграден от два слоя – външен и вътрешен. Външният е подобен на кожата, а вътрешният е подобен на лигавица (подобно на външната и вътрешната повърхност на клепачите). Кожичката на пениса се закача за главичката по долната повърхност на члена с помощта на френулума (гемче, юздичка).

Анатомия на тестисите

анатомия на тестисите

Тестисите (семенниците) са чифтен орган с овална (яйцевидна) форма и се намират в кожната торбичка под пениса, наречена скротум. Големината им е около 4-6 cm, като левият тестис обикновено е малко по-голям и се намира малко по-ниско в скротума от десния.Тестисите имат две основни функции. Едната е да произвеждат тестостерон – основния мъжки полов хормон, а втората е да произвеждат мъжки полови клетки – сперматозоиди.

Тестостеронът се произвежда от специални клетки в тестисите. Малък процент от хормона се образува и извън тестисите, което има значение за хормоналното равновесие в организма.

Тестисът е съставен от множество каналчета, които са отделени по специфичен начин.

В тези каналчета се произвеждат мъжките полови клетки. По време на половата зрялост в семенниците непрекъснато се образуват сперматозоиди в големи количества, като за едно денонощие се образуват около 500 милиона клетки.

анатомия на тестиа

Тази система от каналчета продължава в допълнителен орган, намиращ се непосредствено над тестиса, откъдето идва и името му – надсеменник (или епидидим). Той представлява силно нагънат по-широк канал, отговорен за узряването на мъжките полови клетки. Епидидимът има функционално и анатомично обособени главичка, тяло и опашка.До раждането семенниците на бебето се намират в коремната кухина. Непосредствено преди раждането или малко след него, тестисите се смъкват в кожната торбичка, наречена скротум.

Скротумът съдържа двата тестиса, двата надсеменника (епидидима) и сплетението от кръвоносните им съдове.

Кожата на скротума е богата на нервни окончания, тя е по-тъмна, като по средата на торбичката преминава видима линия, продължаваща по долната страна на пениса. Положението на тестисите в кожната торбичка, изнесени извън коремната кухина, осигурява с 2 градуса по-ниска температура. Тази температура е необходима за образуването на нормални сперматозоиди.

Зрелите сперматозоиди, заедно с други секрети от половите жлези, съставят еякулата (семенна течност или сперма). Еякулацията е процесът на изхвърляне на семенната течност навън. При това изхвърляне еякулатът преминава от надсеменника в канал, наречен семепровод. Семепроводът се съединява с отвеждащия канал на семенното мехурче и преминава през простатната жлеза, като се влива в пикочния канал (уретрата). Дължината на семепровода е между 40 – 50 cm. Чрез уретрата семенната течност се извежда извън тялото чрез половия член и се изхвърля в половата система на жената по време на половия акт. Зрелите сперматозоиди благодарение на собствените си движения достигат до яйцеклетката на жената. Оплождането представлява процес на сливане на един сперматозоид с една яйцеклетка.

проф. Ненчо Смилов д.м., д-р Панчо Панчев

Сподели това: