Заразен молуск

Заразният молуск представлява вирусна инфекция, която засяга кожата. Това е често срещано заболяване, което се предава чрез директен контакт или със заразени хавлии, бельо, меки играчки и други. Понякога вирусът се предава по полов път. 

Когато молускът се предава по полов път, то мехурчетата се появават в долната част на корема, около ануса, пениса или вагината и по-рядко по други области на контакт. Въпреки това, в повечето случаи, заразяването със заразния молуск не се причинява от сексуален контакт, а с обикновен физически контакт с други заразени хора.

Тази инфекция не е опасна и преминава без лечение в рамките на 12-18 месеца.

Когато заразният молуск се предава по полов път, трябва да се извършат лабораторни тестове и за други полово предавани инфекции.

Как изглежда инфекцията със заразен молуск?

Най-често единственото оплакване е образуването на обрив от малки мехурчета, които са перлено бели или леко розови. Молуската представлява малко, гръгло, твърдо подуване на кожата, с диаметър около 2-5 mm. Често се образува малка вдлъбнатина на върха на молуска. Обривът е неболезнен, но може да предизвиква сърбеж. При изстискване на молуска се отделя гъста бяла течност. Инфекцията може да засегне всяка част от кожата, но се среща рядко по дланите и стъпалата. В някои случаи молуските се развиват на групи в различни части от тялото. Най-често се образуват по-малко от 30 молуски.

Какво причинява заразният молуск?

Заразният молуск се причинява от вирус, който най-често се предава чрез директен контакт между хората. Вирусът може да се предаде и чрез пипане на заразени меки играчки, дрехи, кърпи, хавлии и други.

След заразяването на определена част от кожата обривът може да се пренесе в други области на кожата. Повечето хора имат изграден имунитет към този вирус. Това е причината, поради която, повечето хора, които са били в директен контакт със заразен пациент, не развиват заболяването.

Кой се заразява със заразен молуск?

Всеки човек, независимо от възрастта и пола, може да се зарази със заразен молуск. Най-често се заразяват децата на възраст между 1-4 години. Хората с отслабнала имунна система са по-рискови за развитие на инфекция от заразен молуск след заразяване.

Как се развива инфекцията със заразен молуск?

Молуските се развиват около 2-8 седмици след инфектиране с вируса. Обикновено един молуск съществува няколко седмици или месеци, образува коричка и инволюира. Тъй като вирусът се разпространява в други области на кожата, се образуват нови молуски. Така този цикъл може да продължи няколко месеца.

Обикновено минават 12-18 месеца преди да изчезнат всички молуски. Рядко това състояние може да продължи 2-5 години. През този период основният проблем на хората е неприятният вид на молуска.

Сериозна ли е инфекцията със заразния молуск?

Молуските обикновено не причиняват болка, сърбеж или сериозни оплаквания и последици. Рядко може да остане малък белег или кожата на мястото на молуска може да изглежда по-светла.

Понякога кожата около молуска може да се инфектира от бактерии. Тогава се използват локално антибиотични кремове, като възпалението преминава без белег.

Рядко молуски върху клепача могат да причинят възпаление на окото. В този случай трябва спешно да се потърси лекарска помощ.

След преминаване на инфекцията и изчезване на молуските се образува траен имунитет, като инфекцията може да се появи отново изключително рядко.

В случаите с поява на по-големи от нормалното молуски или по-голям брой молуски (повече от 1000) трябва да се потърси помощ от лекар, тъй като може да е белег за проблем с имунната система.

Може ли инфекцията със заразен молуск да се предотврати?

Рискът за заразяване със заразен молуск е малък. Последствията не са сериозни. Поради тази причина не е необходимо да се ограничава посещаването на училище, гимнастически зали и други обществени места.

За намаляване на риска от заразяване не трябва да се използват общи кърпи, дрехи, меки играчки, общи вани и близък контакт със заразени хора.

Мъжете с малки молуски върху кожата на пениса трябва да използват презервативи по време на полов акт. Това не може напълно да предотврати риска от предаване на инфекцията, но може значимо да намали този риск.

Молуските не трябва да се разчесват, пукат или изстискват, тъй като това повишава риска от разазяване на други области от кожата.

Пациентите могат да предават инфекцията до момента на изчезване на последния молуск.

Как се лекува заразният молуск?

Най-добре е заразният молуск да не се лекува, особено при децата. Причините за това са:

  • Малките молуски обикновено изчезват в рамките на 12-18 месеца без лечение. Самият обрив не е противопоказание и не е опасен за ходенето на работа, училище, плувни басейни и други обществени места.
  • Някои от лечебните методи могат да бъдат болезнени (течен азот).
  • Някои лечебни методи могат да изгорят околната кожа.
  • Всички лечебни мeтоди са с малък риск от образуване на белези. Рядко се образуват някакви белези, ако молускът се остави да изчезне сам без лечение.
  • Няма категорични данни, че определено лечение значително намалява продължителността на съществуване на молуските.

Лечението на заразния молуск е показано в случаите, когато има широко разпростнанение на молуските, козметични причини или желание на пациента. Лечението се извършва с:

  • Физикални методи

За унищожаване на молуските се използват: замразяване с течен азот (криотерапия), кюретаж или използване на специален лазер. Тези методи изскват консултация с дерматолог. Провеждането на лечението се извършва от лекар. Ефектът от тези манипулации е бърз, но са болезнени и може да е необходимо използването на анестезия и, макар и рядко, може да се образуват белези. Никога не трябва да се премахват молуските самостоятелно, тъй като има голяма вероятност от разпространение на инфекцията.

  • Перорална терапия със симетидин

В повечето случаи това е алтернативна терапия. Лечението е безболезнено и е подходящо за деца. Не е ефективно при молуските, ангажиращи лицето, и е необходимо време, за да има ефект от лечението.

  • Локално лечение с различни препарати

Лечението се извършва под контрола на лекар. Използват се: подофилин 0,5% (не трябва да се използва при бременни поради опасност от увреда на плода), йодни препарати, салицилова киселина, имиквимод и други.

Няма данни, че някой от изброените методи е по-добър от другите.

проф. Ненчо Смилов д.м.

Сподели това: