Парафином на пениса (Склерозиращ липогранулом, Олеогранулом, Силиконом)

Какъв е нормалният размер на пениса?

Смята се, че средният размер на пениса в спокойно състояние е 8,8 cm, когато е изпънат без ерекция средно е 12-13 cm, а в ерекция средно е 14-16 cm. Средната обиколна на пениса в спокойно състояние е 9-10 cm, а в ерекция е 12-13 cm.

Не се препоръчва извършването на операция за уголемяване на пениса, когато дължината му в спокойно състояние е над 4 cm и над 7,5 cm, когато е в ерекция.

Не са изключение случаите обаче, когато мъже инжектират в пениса си парафин и/или вазелин с цел неговото уголемяване. Това е процедура, която крие големи рискове за здравето и почти винаги води до необходимостта да се извърши операция от уролог за отстраняване на възпалената тъкан.

Какво представлява парафиномът на пениса?

Парафиномът на пениса е кожна реакция след инжектиране в пениса на парафин, вазелин или други минерални масла. Това състояние се среща често в Източна Европа и Азия. Целта на инжектирането на парафин е да се увеличи размера на пениса. Самата процедура се извършва от хора без медицинско образование и в лоши хигиенни условия. Инжектирането на парафин, силикон и/или вазелин е силно противопоказано, защото тези вещества мигрират подкожно, деформират тъканите и причиняват инфекции! В никакъв случай не предприемайте подобна процедура!!! Реакцията към инжектираното вещество е възможно да се развие месеци и дори години след манипулацията.

Инжектирането на парафин в пениса, въпреки привидната първоначална ефективност и ниската цена, е със сериозни дългосрочни усложнения, водещи до импотентност, инфекция, фистули и в определени случаи проблемни оперативни интервенции.

Парафином на пениса

При наличие на болки в пениса, импотентност, поява на рани, фистула, инфекция и други оплаквания, трябва да се потърси незабавно консултация с уролог!

Кой най-често страда от парафином на пениса?

Пациентите, които страдат от това заболяване, обикновено са млади, предимно с нисък социален статус. Като правило тези пациенти не са доволни от размера на пениса или са извършили процедурата под въздействието на алкохол или опиати.

Какви са оплакванията от парафином на пениса?

Най-честите оплаквания са свързани с деформацията на пениса,  импотентност, еритема (зачервяване), оток и парафимоза (оток на главичката на пениса следствие на притискане от препуциума). Чести оплаквания са болката и невъзможност да се извършва полов акт.

Какви са усложненията на парафинома на пениса?

Основните усложнения са инфекция, поява на рани, некроза и образуването на фистули. В определени случаи парафинът може да мигрира (да се премести) със засягане на скротума, пубисната област, кавернозните тела и да предизвика регионален лимфаденит.

Диагноза на парафинома на пениса

Диагнозата парафином на пениса се поставя чрез анамнестичните данни, физикалния преглед и хистологично изследване. Основен момент при поставянето на диагнозата парафином на пениса е инжектирането на парафин в пениса.

Винаги трябва да се имат предвид полово предавани инфекции, рак на пениса и някои атипични инфекции и редки заболявания.

Допълнителни изследвания

Задължително се извършват кръвни изследвания, изследвания за полово предавани инфекции, ехография на пениса, тестисите и регионалните лимфни възли. В редки случаи може да се наложи извършване на томпютърна томография на корема и таза.

Лечение на парафинома на пениса

Основна цел на лечението е да се възстанови функцията на пениса за извеждане на урината от пикочния мехур и сексуалната функция едновременно с приемлив козметичен резултат.

При наличие на инфекция се използват различни антибиотици, нестероидно противовъзпалителни средства и антихистаминови препарати. След отзвучаване на локалната възпалителна реакция основна форма на лечение е оперативната интервенция с изрязване на парафинома до здрава тъкан заедно с надлежащата кожа и покриване на дефекта с кожата по съседство или свободен кожен трансплантант.

Единственото адекватно и ефективно лечение на парафинома на пениса е оперативното с отстраняване на целия парафином. Частичното му отстраняване води до бързи рецидиви, дълго незаздравяващи рани и инфекции. Парафиномът на пениса не преминава от само себе си.

проф. Ненчо Смилов д.м

Сподели това: