Удължаване на пениса

Пенисът се увеличава и достига крайните си размери по време на пубертета, когато обикновено започва да изпълнява своите функции като полов орган.

Размерът и формата на пениса могат да бъдат различни, но обикновено варират в границите на съответните географски райони или етноси. Няма „нормален“ размер. При по-голямата част от мъжете пенисът във възбудено състояние е с дължина от 12 до 15 cm. Няма зависимост между размера на пениса във възбудено и невъзбудено състояние.

При сексуална възбуда пенисът трябва да еректира (буквално да се изправи). По време на ерекция пенисът се уголемява, втвърдява и прави възможен половия акт. При достигната полова зрялост, пенисът има задачата да изхвърли семенната течност в женската полова система по време на полов акт.

Кои пациенти имат реално нужда от операция за удължаване на пениса?

Като изключим вродените състояния, като еписпадия и „заровен пенис“, дължината на пениса не е медицински значим параметър. Медицински показания за извършване на коригираща операция на пениса има в случаите с изразени проблеми при уринирането.

Микропенисът е друго вродено състояние, при което размерът на органа е с необичайно малки размери. В тези случаи обикновено пенисът във възбудено състояние е под 6-7 cm. Микропенисът се среща рядко и като правило се разпознава скоро след раждането. В тези случаи първоначално по-често се извършва хормонална стимулация на растежа на пениса. Ако тази форма на лечение не е с достатъчен резултат, се прибягва до хирургично удължаване, което да позволи в някаква степен извършването на полов акт.

Кои мъже най-често искат да се оперират?

Вродени състояния като хипоспадия и еписпадия обикновено подлежат на оперативни корекции още в детска възраст. В миналото тези оперативни корекции са били насочени предимно към осигуряването на добри функционални резултати и са оставяли трайни промени в изгледа на половия член. Поради козметични причини тези мъже често се насочват за извършване на пластични операции на пениса. В тези случаи обаче, по-рядко се налага извършването и корекция на дължината на пениса.

Мъжете, които имат нормално функциониращ полов орган, но не са удовлетворени от размерите му, се подлагат на оперативно лечение по козметични причини. Проблемът с възприемането на размерите на пениса като основа на мъжествеността не е нещо ново и обикновено не се базира на обективни данни. Въпреки това много мъже в някакъв момент от живота си не са доволни от размера на пениса си. Това е причината немалко мъже реално да се подлагат на оперативна интервенция. Трябва да се уточни, че удължаването на пениса като козметична процедура не дава толкова задоволителни резултати, каквито биха дали козметичните операции за уголемяване на гърдите или корекция на носа. Операция на пенис с нормални размери трябва да се извърши само след като пациентът е напълно информиран за реалните резултати, които могат да се постигнат и за рисковете, свързани с оперативната намеса.

Решението за извършване на операция за удължаване на пениса се взима само от пациента след като е основно информиран относно реалистичните козметични резултати от операцията.

В никакъв случай не трябва да се прибягва да промяна на размера на пениса чрез инжектиране в него на парафин, вазелин или други минерални масла! В близкото минало такова инжектиране се е правило от лица без медицинска квалификация и почти винаги резултатът е парафином на пениса. Рискът от развитие на инфекция с увреждане на тъканите на пениса е много голям.  Това е сериозно усложнение, за което можете да прочетете повече тук и което изисква незабавна консултация с уролог.

Какво представлява хирургичното удължаване на пениса?

Пластичните операции на пениса се определят обобщено като фалопластика, а за операциите само удължаващи на пениса се използва терминът елонгация на пениса.

В основата си членът се захваща за таза и за коремната стена с помощта на лигаменти (връзки от съединителна тъкан). Тези лигаменти служат за фиксиране и изправен стоеж на пениса по време на ерекция. По същество самата операция за удължаване на пениса представлява прерязването на тези връзки. Това „отпускане“, в зависимост от анатомичните особености на пациента, осигурява средно между 1 и 3,5 cm допълнителна дължина на пениса.

Каква е процедурата за извършване на операция за удължаване на пениса?

При постъпването на пациента се взимат кръвни изследвания, провеждат се необходимите консултации в зависимост от упойката и се включват профилактично антибиотици. Подготовката за операция обикновено включва няколко неудобства:

  • Хигиенна подготовка – извършва се обръсване на интимната област, корема и бедрата.
  • Чревна подготовка – приемът на храна и течности се ограничава поне 8 часа преди операцията. Предоперативно може да се изисква изчистване на дебелото черво с клизма или прием на очистителни през устата.

Упойката обикновено е спинална и по-рядко локална или обща. Обичайният болничен престой след операцията е 1-2 дни. Ако се поставя катетър в пикочния мехур, той се сваля след 24 часа.

Оперативният разрез с дължина 4-6 cm и е над основата на пениса. Техническото изпълнение на операцията не е сложно. Лигаментът, който придържа пениса, може да бъде прерязан частично или напълно. За да се предотврати повторно свързване при заздравяването на прерязания участък към таза, обикновено пространството между тазовата кост и пениса се запълва с мастна тъкан или се поставя силиконов разделител.

Следоперативният период обикновено протича без усложнения. Често има лек оток на половия член. Както при всяка операция, може да се образува хематом (кръвонасядане) в областта на оперативната рана. Поради спецификата на тази област кръвонасядането може да се разпространи гравитационно към основата на пениса и тестисите. Често има леки болки, които се повлияват от нестероидни обезболяващи.

Какво се очаква след операцията?

В рамките на 3-4 седмици се препоръчва да не се извършва тежка физическа активност и да се избягват половите контакти.

След операцията, поради отслабването на връзките на пениса с таза, членът е по-подвижен и губи изправения си стоеж по време на ерекция.
Самата операция отмества основата на пениса по-ниско, което води реално до удължаването му, но в някаква степен променя и външния вид на интимната област.

Нехиругични методи за удължаване на пениса

Тъй като желанието за сексуална удовлетвореност представлява естествен стремеж от страна на сексуалните партньори, има разпространени различни спекулативни  методи. Повечето предлагани нехирургични техники за удължаване на пениса, като помпи, таблетки, мехлеми и упражнения, нямат реален ефект върху дължината на пениса.

проф. Ненчо Смилов д.м.

Сподели това: