Вазектомия

Какво е вазектомия?

Вазектомията е често използван метод за контрацепция след 30-годишна възраст. Това е най-сигурният метод за постигане на стерилитет при мъжа. При обсъждането на операцията с пациента е необходимо да се разясни, че процедурата е дефинитивна (необратима). По същество става въпрос за оперативно прекъсване на семепроводите, които свързват тестисите и се отварят в простатната част на уретрата.

Спермазоидите се произвеждат в тестисите, след което се складират в епидидима, където узряват. Епидидимът се намира зад тестиса и представлява дълга, силно навита тънка тръба. Сперматозоидите преседяват в епидидима около 7 дни. При еякулацията сперматозоидите преминат от епидидима и през семепроводите достигат до простатата. Преди да премине в уретрата спермата се смесва с простатния секрет и  секрета от семенните мехурчета, след което се изхвърля навън.

Оперативна процедура

Вазектомията трябва да се разглежда като дефинитивна процедура. Операцията продължава около 20 минути. Използва се локална анестезия. Прилагат се два оперативни метода: стандартен (отворен) с инцизия ИЛИ перкутанна вазектомия.

Отворена вазектомия

При отворената операция локална анестезия се въвежда в скроталната област. Хирургът прави един или два разреза в областта на скротума. По този начин се осигурява достъп до семепроводите. От семепроводите се изрязват се 1-2 cm, връзват се и се обгарят с електрокоагулация. Това сигурно запушва семепроводите и сперматозоидите вече не могат да преминат от епидидима към уретрата. Малките отвори на кожата се затварят с няколко конеца и след няколко часа същият ден можете да се приберете в къщи.

Перкутанна вазектомия

В този случай семепроводът се притиска директно към кожата. Инжектира се през кожата упойката, която обезболява и семепровода. Кожата се пробива с малък остър инструмент. Изтегля се семепроводът. Изрязва се малка част от него, връзва се и се коагулира с ток. Малките ранички не се зашиват, а кожата сама се слепва. Този метод е по-бърз и по-малко инвазивен. Перкутанната вазектомия е със значително по-редки усложнения, по-добре се понася от пациентите, извършва се бързо и е със същите следоперативни резултати.

https://www.facebook.com/ScienceNaturePage/videos/964965093635749/

 Ефективност на вазектомията

Вазектомията трябва да се разглежда като дефинитивна процедура за контрол върху оплодителната способност при мъжа. Ефективността на метода по отношение на контрацепцията е 99,85%. Забременяването след вазектомия се дължи на техническа грешка, реканализация на спермопроводите или неспазване на предпазните мерки до изчерпване на наличните сперматозоиди в каналите при мъжа.

Използването на контрацептиви трябва да продължи до установяване на азооспермия (липса на сперматозоиди в еякулата) поне в две последователни спермограми. След вазектомията са необходими около 8-10 седмици за да се намали до нула оплодителната способност на мъжа. Една година след вазектомията се препоръчва да се направи контролна спермограма, за да се потвърди липсата на сперматозоиди в еякулата. Много рядко може да се установят единични неподвижни сперматозоиди в еякулята след 1 година. По литературни данни техническа грешка се наблюдава при 1:500, а спонтанна реканализация при 1:1000 вазектомии. В тези случаи е необходимо да се направи повторна вазектомия.

При тази операция мъжът губи ли способността си да образува сперма?

Не, не я губи. Мъжът продължава да произвежда сперматозоиди и след операцията. Образуваните сперматозоиди се абсорбират от тялото, тъй като основният път за тяхното придвижване до половия член (семепроводът) е прекъснат.

Усложнения и страничните ефекти от операцията

Веднага след операцията може да усетите дискомфот и подуване в областта на тестисите и на половия член. Поставянето на лед може да намали подуването и чувството за дискомфорт. Рядко се получава силна болка. При наличие на остра болка веднага се консултирайте със своя уролог!

Усложненията след вазектомия са редки и леки. Не се установяват дълготрайни и тежки странични ефекти след извършването на вазектомия освен спермалния гранулом. Той се образува вследствие на изтичане на сперма от семепроводите или при травма на епидидима. Обикновено се резорбира с времето и не изисква специфично лечение. Рядко се наблюдават краткотрайна следоперативна орхалгия, отток, хематом, възпаление на оперативната рана или на епидидима.

Много редки странични ефекти от операцията

При 5% или по-малко от мъжете може да се получат следните усложнения:

  • Алергична реакция към локалната анестезия
  • Подкожен хематом
  • Хронична болка в тестисите. При този случай в надсеменника се натрупва значително количество мъртви сперматозоиди, кооето води до поява на силна болка. След около 6 месеца оплакванията изчезват.

Възпаление на епидидима

Подуване и възпаление на епидидима е едно от по-честите усложнения от операцията. Използването на нестероидни противовъзпалителни лекарства и антибиотици за една седмица обикновено водят до излекуването.

Следоперативен болков симптом се характеризира с болка в тестисите, която се засилва по време на полов акт. Някои проучвания показват, че този симптом се появява при по-малко от 0,01% от мъжете. Обикновено оплакванията се повлияват от обезболяващи и преминават с времето.

Влияе ли негативно операцията върху сексуалността на мъжа?

Операцията не влияе по никакъв начин на ерекцията, възможността за еякулация и усещането по време на оргазъм.

Има ли операция, която помага възвръщане на оплодителните функции на мъжа след вазектомия?

Да, има. Това е продължителна операция, която трае около 3 и повече часа. При нея се прави възстановяване чрез съшиване на разделените участъци семепроводите (вазо-вазостомия) или епидидимовазостомия, при която се възстановява проходимостта между семепровода и епидидима. Ефективността на тези операции за възстановаване на оплодителната способност НЕ са 100%.

проф. Ненчо Смилов д.м., д-р Панчо Панчев

Сподели това: