Варикоцеле

Какво е варикоцеле?

Варикоцелето е състояние, при което вените около тестиса се разширяват и раздуват (подобно на разширените вени на краката). Венозната мрежа в скротума е разположена зад и над тестиса и върви по продължението на ингвиналния канал.

Варикоцелето е сравнително често срещан проблем. Среща се при 1 от всеки 7 мъже. По-често варикоцелето не предизвиква значими оплаквания. Тъй като се открива и при мъже с намалена плодовитост, се смята, че варикоцелето има отношение към този проблем.

Варикоцелето се образува в 90% от случаите вляво. Това се дължи на анатомична разлика във венозния кръвоток, която предразполага към задържане на кръвта в тестиса.

Варикоцелето е проблем, който се развива по време на пубертета и обикновено се установява от самите пациенти.

Какви са симптомите на варикоцеле?

Най-често варикоцелето не предизвиква оплаквания. Може да се прояви с болки, които варират от дискомфорт до кратка остра болка в слабините и слабинния канал. Тези оплаквания може да се засилват в през деня и да се облекчават при хоризонтално положение на тялото.

С разширяването на вените около тестиса, те могат да станат видими и да наподобяват „червейчета в торбичка“, което за някои пациенти представлява козметичен дефект.

С разширяването на вените се увеличава и вероятността варикоцелето да предизвика оплаквания. При някои пациенти, варикоцелето не предизвиква никакви оплаквания, но въпреки това може да влияе на тяхната плодовитост. В тези случаи пациентите обикновено се обръщат към уролога след неуспешни опити за забременяване на партньорката.

Каква е причината за образуването на варикоцеле?

Смята се, че най-честата причина за образуване на разширени вени на тестиса е дефект в самите вени. Те имат малки структури, наречени клапи, чиято задача е да не позволяват на венозната кръв да се върне назад към тестисите. Ако тези клапи не работят правилно, кръвта се връща по-надолу, повлияна от гравитацията и се задържа в по-ниските части на тялото, до които достига (както е и при разширените вени на краката).

Причината тези клапи да не функционират правилно не е изцяло изяснена, но се смята, че има наследствена предразположеност.

Понякога варикоцеле се образува и при повишено налягане в малкия таз или корема. Това налягане може да се предизвиква от обем-заемащи процеси, като например тумори. В тези случаи варикоцелето се появява в по-напреднала възраст при пациенти, които не са имали преди това варикоцеле.

Как влияе варикоцелето на мъжката плодовитост?

Тестисите са основен орган от половата система на мъжа и са отговорни за образуването на мъжките полови клетки и хормони. Тяхната функция е и причината в хода на еволюцията те да бъдат разположени извън тялото, в кожната торбичка, наречена скротум. За да изпълняват правилно функцията си, тестисите се нуждаят от по-ниска температура от тази на тялото.  Разположението им в скротума им осигурява с 2°С по-ниска температура от телесната.

Когато има нарушение във венозното отичане, по-голямо количество кръв се задържа около тестисите. Тази кръв увеличава локалната температура и може да влоши образуването и узряването на мъжките полови клетки.
Локалното повишаване на температурата от едната страна може да увреди функцията и на двата тестиса.

Варикоцелето се развива обикновено в пубертета, когато се оформя в най-голяма степен мъжката полова система. При тежките форми на варикоцеле тестисът от засегнатата страна може да не се развие достатъчно и да е с по-малки размери.

Ако при мъж с варикоцеле има проблеми с плодовитостта, задължително се препоръчва оперативна корекция.

Как се диагностицира варикоцеле?

Диагнозата се поставя с анамнеза и физикален преглед. Оглеждат и се опипват двата тестиса и семенната връв. Огледът се извършва в спокойно състояние, при поемане дълбоко на въздух и при надуване на корема. Това увеличава налягането в корема и може да разшири допълнително вените около тестисите.

Стандартното изследване при съмнение за варикоцеле е доплеровата ехография. На него се улавя посоката на движение на кръвта в съдовете. Така може да се прецени кои от съдовете, които се виждат на екрана, са вени и съответно дали са разширени.

Тъй като варикоцелето се свързва с нарушение в оплодителните способности, би следвало да се извърши спермограма. Тя обективизира влиянието на варикоцелето върху образуването и узряването на мъжките полови клетки.

В случаите, когато варикоцелето е само вдясно, или се появява при мъже след 40 годишна възраст, се налагат допълнителни образни и кръвни изследвания, за да се изключат необичайни причини за този проблем.

Трябва да се направи консултация с уролог при всяка установена разлика с нормалните изглед, структура, форма и плътност на вашите полови органи.

Какво е лечението на варикоцелето?

В повечето случаи лечение не е необходимо. При пациентите с лек дискомфорт се препоръчва носенето на по-стегнато бельо.

Лечението е оперативно и операцията се нарича варикоцелектомия.

Показанията за оперативно лечение са, ако:

 1. Има болка, тежест и дискомфорт, които не се повлияват от консервативното лечение.
 2. Работата на пациента е свързана с постоянен изправен стоеж.
 3. Вените видимо са много разширени.
 4. Има нарушения в спермограмата, които показват намалена оплодителна способност.
 5. Има намаляване на размерите на засегнатия тестис.

Какво представлява операцията за варикоцеле?

Хирургичното лечение включва няколко метода за премахването на разширените вени.

Обикновено корекцията се извършва с отворена операция.
При постъпването се взимат кръвни изследвания, провеждат се необходимите консултации в зависимост от упойката и общото здравословно състояние и се включват профилактично антибиотици. Процедурата е сравнително лесна и обикновено преминава без да има сериозни усложнения по време и след самата операция. Препоръчително е операцията да се извърши с оптично увеличение. Не се налага рутинното извършване на клизма преди операцията.

Подготовката за операция обикновено включва няколко неудобства.

 • Хигиенна подготовка – бръснене на интимната област, корема и бедрата.
 • 10 часа преди операцията се спира приема на храна, а приемът на течности се спира 8 часа преди операцията

Упойката обикновено е спинална и по-рядко локална. Понякога при този вид анестезия може да се наложи поставяне на уретрален катетър (тръбичка в канала на пениса, през която се отвежда урината от мехура).
При децата всички оперативни интервенции се извършват под обща анестезия.
В зависимост от избрания от уролога метод операцията може да се извърши с разрез над скротума, в областта на слабинния канал или по-високо в долната странична част на корема. Всички методи имат сравними резултати. По-често се практикува методът с разрез в областта на слабинния канал и непосредствено над скротума.

Самата операция за лечение на варикоцеле представлява прекъсване и отстраняване на разширените вени около тестиса. Оттичането на венозната кръв от тестиса е от няколко места, така че прекъсването на разширените вени не уврежда тестиса и няма никакви странични действия.

Какви са усложнения след операцията за варикоцеле?

Най-честите усложнения след варикоцелектомията са:

 1. Оток на скротума. Почти винаги след операцията се образува оток на оперираната страна или на целия скротум. Това е сравнително нормална част от възстановителния период. Този оток нормално спада до седмица. При по-тежките отоци може да се поставят студени компреси. Отокът би следвало да спадне в рамките на месец след операцията.
 2. Болки в интимната и ингвиналната област. След операцията в рамките на няколко седмици може да се чувства тежест, придърпване или дискомфорт в областта на оперативната рана. Препоръчва се ограничаване на физическите усилия, които включват вдигане на тежести. Обикновено за 1-2 седмици се препоръчва въздържане от полови контакти. Болките се повлияват добре от нестероидни противовъзпалителни средства.
 3. Хидроцелепрекъсването на лимфните съдове по време на операцията, може да доведе до образуването на хидроцеле.
 4. Появата отново на варикоцеле след операцията. Нерядко след някакъв период от време (месеци, години) проблемът се появява отново. Това обикновено се дължи на оставяне на вена, която не е прекъсната или венозен съд извън областта на операцията.

Повторното варикоцеле подлежи на операция в областта на новите разширени вени. Нова поява на варикоцеле се получава най-рядко, ако операцията се извършва непосредствено над скротума или в слабинния канал и се използва оптично увеличение.

При всяка отворена операция има оперативна рана. За затварянето на оперативната рана се слагат конци. В зависимост от използваните шевни материали може да се наложи свалянето на конците 7-8 дни след операцията. През този период обикновено раната се превързва. До отстраняването на конците раната не се мокри и се избягват тежки физически усилия.

Рядко се налага по-продължително проследяване след варикоцелектомията.

Операцията за варикоцеле премахва варикоцелето в 90%-99% от случаите. Подобряване на параметрите на спермата обаче може да се очакват след 3 до 6 месеца след операцията.

проф. Ненчо Смилов д.м., д-р Панчо Панчев

Сподели това: