Какво представлява субконтрактилният (слабоактивният) пикочен мехур?

Описание на състоянието

Няма точно определение на субконтрактилния пикочен мехур. Това се дължи на недостатъчните данни за причините на това състояние, разнообразната терминология за описанието му и липсата на общоприети критерии за поставянето на диагнозата. Постоянно се полагат усилия за стандартизиране на критериите, определящи субконтрактилния пикочен мехур, за да може да се постави точна диагнози и да се приложи адекватно лечение.

Субконтрактилният пикочен мехур представлява хронично инвалидизиращо заболяване със сериозни последици, засягащи пикочния мехур. Симптомите и тежестта на оплакванията варират при различните пациенти и протичането на заболяването е непредвидимо. Заболяването най-често засяга както мъжете, така и жените между 40 и 60 годишна възраст. Поради намалената чувствителност при изпълването на мехура с урина и намалената съкратителна способност на мускулатурата, началото на уринирането е забавено, с намален дебит и увеличена продължителност и понякога е съпроводено от чувство за непълно изпразване на пикочния мехур. Когато мехурът не се изпразва напълно, той се изпълва по-бързо с урина, което води до често уриниране, появата на инфекция и/или изпускане.

За съжаление не се обръща достатъчно внимание на този сериозен медицински проблем, който има изключително влияние върху качеството на живота на отделната личност. Както пациентите, така и техните близки и грижещите се за тях хора понасят значителни ограничения по отношение на възможността за образование и работа, сън и почивка, социални контакти, физическо натоварване и сексуален живот. В тежките си форми това заболяване води до инвалидизиране, ограничаване на социалните контакти, чести хоспитализации и изолиране в домашни условия.

Нормална функция на пикочния мехур

Пикочният мехур представлява кух орган, който постепенно се раздува при събирането на урина.

Функцията на пикочния мехур е да събира и задържа урината и в определен момент, когато е социално приемливо, да я изхвърля навън. При достигане близо до функционалния си капацитет мускулите на пикочния мехур се съкращават и урината се изхвърля навън през уретрата. В началото на уретрата на изхода от пикочния мехур се намира уретралният сфинктер. Той контролира отделянето и задържането на урината. Релаксирането на сфинктера позволява на урината да се отдели през уретрата. Когато цялата урина се изхвърли, уретралният сфинктер се свива, затваря уретрата и предотвратява понататъшното изтичане на урина.

Контролът на цялостния процес на съхранение и отделяне на урината започва от сигналите, които се подават от рецепторите, разположени в стената на мехура. При изпълването на мехура с урина стената му се разтяга, рецепторите за разтягане и чувството за пълнота в мехурната стена изращат сигнали по нервите през гръбначния към главния мозък. Това сигнализира главния мозък, че мехурът трябва да се изпразни. Обратно по нервите от главния мозък се изпращат сигнали за съкращаване на мускулите на мехура и сигнали за релаксиране на сфинктера на уретрата, което води до отделянето на урината навън. Когато тези контролни механизми се нарушат, се появяват проблеми с отделянето и съхраняването на урината в пикочния мехур. Както нервите, така и мускулите на мехура са еднакво важни за задържането и отделянето на урината. Поради това увредите както на нервите, така и на мускулите на мехура нарушават нормалната му функця.

Функция при слабоактивен пикочен мехур

Субактивният пикочен мехур не може да се изпразни или се изпразва частично. Това се дължи на факта че мускулатурата на мехура не се съкращава или се съкращава по-слабо от нормалното. Редица заболявания или състояния могат да доведат до увреда на нервите в гръбначния или главния мозък, което да доведе до нарушаване на функцията на пикочния мехур.

Причини за нарушаване на нормалната функция на пикочния мехур, свързани с инервацията са:

в главния мозък:

 • болест на Алцхаймер
 • тумори на главния мозък
 • диабет
 • множествена склероза
 • болест на Паркинсон
 • радиация
 • травма на главния мозък
 • инсулт

в гръбначния мозък:

 • миелит
 • множествена склероза
 • травма на гръбначния мозък
 • спина бифида
 • радиация
 • тазови операции

Други причини:

При мъжете простатата се намира на изхода на пикочния мехур, като уретрата преминава през нея. Сфинктерът, който отговаря за задържането на урината, се намира непосредствено след простатата. Когато простатата нараства с напредването на възрастта (ДПХ), може да притисне уретрата и да довеве до силни проблеми с уринирането.

 

В определени случаи уретрата може да се притисне до степен изобщо да не може да се уринира. Продължителното, но непълно притискане на уретрата може да доведе до постепенно увеличение на остатъчната урина и нарушение във функцията на мускулите на пикочния мехур.

 

 

 

При жените проблемите с уринирането могат да се дължат на причини, различни от тези при мъжете. При жените тазовата мускулатура поддържа тазовите органи, като от особено значение е поддържането на пикочния мехур и матката. Мускулите на тазовото дъно могат да отслабнат с възрастта и особено след множество бременности и вагинални раждания. В тези случаи може да се получи смъкване на пикочния мехур със или без матката през влагалището и да се получи в различна степен обструкция на уринния поток. Допълнително функцията на пикочния мехур, сфинктера и уретрата могат да се повлияят и от промените, настъпили с напредването на възрастта в хормоналните нива при жените.

Различни състояния, които пречат на отделянето на урината извън тялото, могат да доведат до блокиране на бъбреците и до бъбречна недостатъчност (нарушаване или преставане на отделяне на урина от бъбреците). Болести, които могат да доведат до запушване на бъбреците са:

 • карцином на пикочния мехур
 • карцином на простатата
 • карцином на шийката на матката
 • карцином на дебелото черво
 • камъни в бъбреците и/или уретерите
 • съсиреци в пикочните пътища

Други заболявания на бъбреците, които могат да доведат до нарушения в тяхната функция с бъбречна недостатъчност са:

 • остра тубуларна некроза
 • автоимунни заболявания на бъбреците
 • много ниско кръвно налягане, което да наруши отделянето на урината при изгаряния, дехидратация, кървене, травми или тежки оперативни интервенции
 • инфекции като остър пиелонефрит, септичен шок

В момента не е ясна връзката между бъбречната недостатъчност и субконтрактилния пикочен мехур, но винаги трябва да се изключат други възможни причини за да се намали риска от тежка увреда на бъбреците.

проф. Ненчо Смилов д.м., д-р Николай Халачев д.м.

Сподели това: