Трихомониаза

Трихомониазата е много често срещана полово предавана инфекция. Тя се причинява от инфекция с протозоен паразит, наречен Trichomonas vaginalis. Инфекцията се среща по-често при жените, отколкото при мъжете.

Трихомониазата в повечето случаи не причинява оплаквания и протича безсимптомно. Поради високия процент пациенти без оплаквания трихомониазата често остава неразпозната и нелекувана.

Как става заразяването с трихомонас вагиналис?

Заразяването става изключително по полов път. Микробът се установява във влагалището, уретрата и парауретралните жлези при жената. Уретрална инфекция се установява в 90% от жените. При мъжете инфекцията по правило ангажира уретрата. Не е типично инфекцията да ангажира ръцете, устата и ректума.

Трихомониазата не се предава при обикновен физически контакт, като прегръщане, целуване, използване на общи прибри или от тоалетна чиния.

Какви са оплакванията, причинени от трихомониаза?

Обикновено оплакванията се появяват между 5 и 28 дни след заразяването.

Когато има оплаквания, те може да се появяват периодично и могат да бъдат от много леки до силно изразено и тежко възпаление.

Установено е, че само 30% от пациентите имат някакви оплаквания. Мъжете обикновено нямат оплаквания. Инфектираните жени имат някакви оплаквания в 15% от случаите и могат да имат нормален физикален преглед в 5%-15% от случаите.

Най-честите оплакванията при мъжете са:

 • Отделяне на секрет от уретрата.
 • Парене при уриниране или след еякулация.
 • Чести позиви за уриниране.

Най-честите оплаквания при жените са:

 • Отделяне на бял, сивкав, жълт или зеленикав секрет от влагалището. Обикновено серетът е с неприятна миризма.
 • Вагинално кървене.
 • Сърбеж или парене в областта на гениталиите.
 • Зачервяване и оток на гениталиите.
 • Чести позиви за уриниране.
 • Болка при уриниране или полов акт.

Как се диагностицира трихомониазата?

Трихомониазата не може да се диагностицира само по симптомите. Необходимо е извършване на определени лабораторни тестове.

При жените се изследва секрет от влагалището, като трихомоните в урината се установяват сравнително рядко.

При мъжете се изследва урина, уретрален секрет, сперма и простатен секрет. Извършването на посявка на първа урина и уретрален секрет при мъжете установяват трихомониазна инфекция в 60%-80% от случаите.

За диагностициране се използват следните методи:

 • Изследване под микроскоп. Изследването е бързо и може да се извърши още в кабинета на лекаря в рамките на 10-15 минути.
 • Културелно изследване. Резултатът излиза след 24-48 часа. Изследването е много сигурно за точното установяване на трихомоните.
 • PCR тест. С този тест се установява ДНК от микроба. Тестът е много сигурен. Недостатък е, че този тест не може да установи дали трихомоните са живи или не. Поради тази причина този тест може да е положителен за определен период от време след лечението до изчистване на умрелите микроби.
 • Трябва да се извършат изследвания и за други полово предавани инфекции.

Как се лекува трихомониазата?

Без лечение инфекцията може да продължи месеци и дори години. Инфекцията се лекува с антибиотици – метронидазол или тинидазол. Не се препоръчва да се пие алкохол в рамките на 24 часа след приема на лекарствата.

Метронидазолът може да се използва през периода на бременността и кърменето. Въпреки че симптоматичните жени се лекуват при поставяне на диагнозата, някои лекари предпочитат да изчакат започването на лечението до втория триместър на бремеността. Високите дози метронидазол не се препоръчват по време на бременност. Ако се използва единична доза метронидазол през периода на кърмене, то трябва да бъде прекъснато за 24 часа, за да се намали въздействието върху плода. Тинидазолът трябва да се избягва по време на бременност.

Реинфектирането на пациентите след адекватно лечение е често. Това се случва при един от всеки пет пациенти в рамките на 3 месеца след лечението. За да се предотврати реинфекцията трябва да се лекуват всички сексуани партньори. Също така трябва да се изчака 7-10 дни след приключване на лечението на сексуалните партньори преди отново да се извършва полов акт.

Какви са усложненията на трихомониязата?

В някои случаи инфекцията може да предизвика възпаление на простатата. Трихомониазата може да създаде предпоставка за по-лесно заразяване с друга полово предавана инфекция, като СПИН например.

Как може да се предотврати заразяването с трихомониаза?

Единственият начин да няма зазаряване с полово предавани болести е да не се извършва вагинален, анален и орален секс. За да се намали риска от заразяване, е необходимо да се използват по подходящ начин презервативи и да се прави секс с постоянен и тестван за полово предавани инфекции партньор.

Трихомониазата е често срещана полово предавана инфекция.

Трихомониазата се лекува лесно.

Тъй като оплакванията причинени от трихомониазата са подобни на тези причинени от други полово предавани инфекции, за поставянето на диагнозата е необходимо да се направят съответните лабораторни изследвания.

проф. Ненчо Смилов д.м.

Сподели това: