Карцином на простатата – обща информация, рискови фактори и превенция

Обща информация

Карциномът на простатата представлява злокачествено израждане на клетки на простатната жлеза, при което те започват да се делят неконтролируемо. В САЩ това е второто по честота от всички туморни заболявания при мъже над 65 години. Простатният карцином рядко предизвиква значими оплаквания и обикновено се установява при редовни прегледи. В някои случаи простатният карцином може да прогресира бързо, но в повечето случаи заболяването протича бавно и не е задължително да бъде живото-застрашаващо.

За простатата

Простатната жлеза е малък орган с формата и големината на кестен и е част от половата система при мъжете. Намира се непосредствено под пикочния мехур. В простатната жлеза завършват семепроводите, по които се движат сперматозоидите, идващи от тестисите. Органът произвежда секрет, който се смесва със сперматозоидите от семепроводите и представлява 20% от семенната течност. Органът се състои от мускулна, жлезиста и съединително-тъканна част. Простатната течност предпазва уринарния тракт на мъжа от инфекциозни процеси. Обособени са 3 зони - периферна, транзиторна (преходна) и централна. Обикновено простатният карцином се развива от периферната зона. Простатният карцином се влияе от нивата на тестостерона, който е основния мъжки полов хормон.

Рискови фактори за карцином на простатата

За съжаление точна причина за появата на карцином на простатата не може да бъде посочена. Все пак има множество рискови фактори, които спомагат развитието на заболяването, основните от които са:

Възраст

Възрастта над 65 е най-рискова за развитие на карцином на простатата – рядко се развива у мъже под 45 годишна възраст.

Фамилна и генетична предразположеност, етническа принадлежност.

Фамилна предразположеност – наличието на близък родственик увеличава 2-3 пъти риска от поява на заболяването. С напредването на науката и разчитането на човешкия геном е установена генетична предиспозиция към повечето патологични състояния. Доказана е връзка между мутацията на HCP1 гена и риска от болестта. За появата на половината от случаите на карцином на простатата са отговорни гените ТMPRESS2 и ERG.
Етническа принадлежност – честотата на рака на простатната жлеза е с 30% до 50% по-висока сред афро-американците. Изследванията показват, че африканците, които живеят в родните си държави, не са изложени на по-висок риск от другите раси. Този факт ясно демонстрира комплексното взаимодействие между генетични фактори и факторите на околната среда.

Затлъстяване и непълноценен хигиенно-двигателен режим

Безспорно е влиянието на хранително-двигателния режим върху повечето заболявания, в това число и карцином на простатата.

От тази гледна точка е важно да се наблегне върху храни, богати на фибри и антиоксиданти. Това включва плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена и бобови продукти. Освен това са важни продуктите, които съдържат витамин Д, ликопени и антиоксиданти, които са в групата на «раковите убийци»

Физическите упражнения са основна профилактика на много заболявания. Проучване на университета Дюк показва, че за мъже, които ходят редовно между 3 и 9 часа седмично, имат по-малка вероятност да развият простатен карцином. Мъжете с повишено тегло имат понижени стойности на тестостерон и повишени на естроген (продуциран от мастната тъкан). Този нарушен хормонален баланс имитира хормоналните нива на мъжете в напреднала възраст и затова затлъстяването е основен рисков фактор при оценката на риска от рак на простатната жлеза. Затлъстяването често се свързва със захарен диабет тип 2 или метаболитен синдром, което поставя двете заболявания сред рисковите фактори.

Други рискови фактори:

Химически субстанции – излагането на различни химически субстанции, като бисфенола, повишава риска от карцином на простатата.  Мъже с професии, при които има контакт с различни химически субтанции по въздушно-капков път (монтьори, художници, фермери), имат по-голям риск от развитие на рак на простатата.

Възпаление – някои изследвания подчертават връзката между възпалителните процеси (най-често хронични) на долните пикочни пътища и унищожаването на клетъчната ДНК (което подпомага израждането на нормалната клетка в ракова).

Тютюнопушене – няма данни пушенето на тютюневи изделия да има пряка връзка с карцином на простатата, но има статистически данни, че при пушачите по-често простатният карцином е по-агресивен.

Симптоми

Както всяко злокачествено заболяване, карциномът на простатата по-рядко предизвиква оплаквания в началните стадии на заболяването. Симптомите по-често се проявяват в по-напредналите стадии и най-често са:

  • Кръв при уриниране
  • Болка при уриниране
  • Нощно ставане
  • Слаба уринна струя
  • Дълбока болка в бедрата или кръста.

Тези оплаквания не са специфични за това заболяване и обикновено се проявяват и при други заболявания на отделителната система.

При напредналите процеси често пациентите съобщават за:

  • Умора – може да се дължи на самия карцином, на лечението или и на двете.
  • Болки в областта на кръста – обикновено при разсейки в гръбначния стълб. Не са редки и случаите, при които именно фрактура в прешлен с метастатично огнище, е причината да се стигне до търсене и поставяне на диагнозата. В много случаи това е първият симптом на болестта. Подобни фрактури могат да доведат до затруднения при ходенето и ограничени движения на долните крайници.

Начин на живот – превенция на карцином на простатата

За превенцията на карцинома на простатата много организации основно посочват спазването на добра хигиена на половата система, с редовни прегледи. Сексуалният живот на мъжа е много важен и редовната еякулация около 2-3 пъти седмично доказано профилактира развитието на простатен карцином.

Спорт, като колоездене, конна езда и каране на мотор, при които може да се намали притокът на кръв към половите зони, трябва да се практикуват с повишено внимание за травми.

Редовните физически натоварвания, приемането на храни с омега-3 мастни киселини, зеленият чай, плодовете и зеленчуци намаляват риска от карцином на простатата.

проф. Ненчо Смилов д.м., д-р Петър Лозев

Сподели това: