Приапизъм

Приапизмът е състояние, при което еректиралият пенис не се връща в спокойно състояние в продължение на четири часа или повече, въпреки липсата на сексуална стимулация или възбуда.

Това състояние е сериозен медицински проблем, защото продължителната ерекция над 4 часа без сексуален стимул може да доведе до трайни увреждания на тъканите на пениса и вследствие до постоянна еректилна дисфункция. Приапизмът е състояние, което изисква спешна медицинска помощ!

Приапизмът е заболяване, което не се среща често – приблизителната честота е 0,5 – 0,9 случая на 100 000 души (по данни на Европейската урологична асоциация). Може да се прояви при мъже на всякаква възраст, дори и при деца, защото по правило не е свързан със сексуалното желание, но е най-чест между 5-10 и 20-50 годишна възраст.

При децата приапизмът най-често е симптом на хематологично заболяване. При мъжете причините могат да са разнообразни. Различават се три форми на приапизъм: исхемичен, рецидивен и неисхемичен.

Исхемичният приапизъм (наричан още ниско-дебитен приапизъм) е състоянието, при което кръвта в еректиралия пенис не може да се „оттече“ и в резултат пенисът остава
еректирал в продължение на часове. Това е най-честата форма на приапизъм. Симптомите включват:

 • ерекция, продължаваща повече от четири часа или такава, която не е породена от сексуален интерес или стимулация;
 • твърд ствол на пениса, но върхът/главичката на пениса остава мек;
 • прогресираща болка в пениса.

Рецидивен приапизъм – той е форма на исхемичен приапизъм и се среща по-рядко. Обикновено се наблюдава при мъже, които страдат от наследствено заболяване на кръвта (сърповидно-клетъчна анемия). Характерни са повтарящи се епизоди на продължителна ерекция. В някои случаи заболяването започва с кратковременна нежелана и болезнена ерекция, която с времето
настъпва все по-често и става все по-продължителна.

Неисхимичен приапизъм (наричан още високодебитен приапизъм) е резултат от недобре функционираща регулация на кръвния поток в пениса. Тази форма на приапизъм обикновено е неболезнена. Симптомите включват:

 • ерекция, продължаваща повече от четири часа или такава, която не е породена от сексуален интерес или стимулация;
 • пенисът е еректирал, но стволът му не е напълно твърд.

Причини

Често пъти конкретната причина за приапизма не може да бъде установена, но има редица фактори, за които е установено, че влияят на това състояние:

 • заболявания на кръвта, като сърповидно-клетъчна анемия, левкемия и др. Обикновено те причиняват исхемичната форма на приапизъм.
 • някои лекарства, като препарати, инжектирани директно в пениса за третиране на еректилна дисфункция, антидепресанти, алфа-блокери, някои хормонални препарати и др.;
 • злоупотреба с алкохол и някои наркотици, като марихуана и кокаин – свързват се с исхемичната форма на приапизъм;
 • физическа травма на пениса, таза или перинеума (областта между основата на пениса до ануса) – тези травми могат да са причина за неисхимичния приапизъм;
 • други фактори от разнообразно естество: ухапване от паяк „черната вдовица“ или от скорпион, някои метаболитни или неврологични заболявания, карциноми, засягащи пениса, малария, травма на гръбначния стълб, отравяне с въглероден окис и др.

Усложнения

Иисхемичният приапизъм може да причини сериозни и необратими усложнения, ако не се третира по спешност. Кръвта, която не може да се върне от пениса е с ниско насищане на кислород.
Тази бедна на кислород кръв може да започне да уврежда и унищожава тъканите на пениса и така да доведе до необратима еректилна дисфункция. Ако лечението се започне в рамките на 6 часа,
почти винаги болката в пениса намалява и ерекцията отзвучава, като се запазва еректилната способност.

Диагностика

Тя се свежда до няколко стъпки:

 • Медицински преглед: за да определи формата на приапизъм, от която страдате, докторът ще прегледа гениталиите ви, коремната област, слабините и перинеума. Бъдете готови да отговорите на въпроси,
  свързани с продължителността и твърдостта на ерекцията, наличие на болка, евентуални физически травми или относно определени заболявание във вашето семейство.
 • Газов анализ на кръвта: тънка игла се вкарва в пениса и се взима кръв от него. Ако кръвта е много тъмна/черна, най-вероятно става въпрос за исхемичен приапизъм. Ако кръвта е ярка на цвят,
  то вероятната диагноза е неисхемичен приапизъм. Допълнителни лабораторни изследвания на кръвта измерват количеството на определени газове в нея за потвърждаване на диагнозата.
 • Кръвени тестове с цел установяване на евентуални хематологични заболявания или някои видове рак.
 • Ехографско доплерово изследване – неинвазивно и неболезнено изследване, което измерва кръвния поток в пениса.
 • Токсикологични тестове на урината – в някои случаи за установяване наличието на наркотици, които могат да предизвикат приапизъм.

Лечение

При исхемичен приапизъм (състоянието, при което навлязлата в пениса кръв не може да се „оттече“ обратно) терапията често е комбинация от медикаменти, които регулират кръвния поток, аспириране (изтегляне) на част от задържаната кръв в пениса, което намалява болката и подуването. В някои случаи се прилага и хирургично лечение за нормализиране на циркулацията на кръвта в пениса. Когато е установено, че исхемичният приапизъм е причинен от заболявания на кръвта или се установи карцином, пациентът се насочва за лечение на тези заболявания.

При неисхемичен приапизъм (състояние, най-често причинено от травма) може да се приложи лед в областта на пениса и перинеума за намаляване на болката и оттока и при нужда да се приложи хирургично лечение, което да възстанови
скъсаната артерия, която е причинила състоянието.

Какво да запомним

При ерекция, продължаваща повече от четири часа, свържете се с лекар-уролог по спешност. Той ще може да определи дали и от коя форма на заболяването страдате. Това е особено важно, защото лечението на исхемичния приапизъм трябва да започне възможно най-скоро с цел намаляване риска от необратими увреждания.

При повтарящи се периоди на нежелана, продължителна и болезнена ерекция, която преминава от само себе си, също е необходимо да се свържете с лекар-уролог – възможно е да страдате от тежко хематологично заболяване. Това е особено важно, ако наблюдавате симптомите на приапизъм при деца!

Приапизмът не бива да се бърка с обичайната ерекция след сън при мъжете и момчетата. Основната разлика е продължителността на състоянието.

Ако имате изброените симптоми, не опитвайте самолечение, билколечение или други алтернативни на медицината методи. Приемът на болкоуспокояващи или опитите за мастурбация, за да се облекчи продължителната ерекция няма да помогнат, а по-скоро има риск да задълбочат проблема.

проф. Ненчо Смилов д.м., д-р Панчо Панчев

Сподели това: