Преждевременна еякулация

Какво е преждевременна еякулация (ПЕ)?

Състоянието, при което мъжът не може да забави или да контролира еякулацията, се определя като преждевременна еякулация. Като преждевременна се приема еякулацията, когато  мъжът еякулира в рамките до 2 min от проникването на пениса във влагалището, а в тежките случаи, когато еякулацията се извършва преди пронакването на пениса във влагалището.

Преждевременната еякулация се случва твърде бързо, за да могат партньорите да се наслаждават на секса. Има два вида преждевременна еякулация: такава, която е преждевременна от първия момент на появата си (или първична) и такава, която се проявява по-късно през живота (придобита или вторична).

Колко бързо настъпва преждевременната еякулация (ПЕ)?

Често мъжете се притесняват за това дали половият акт продължава достатъчно дълго. Като правило двойките не са сигурни колко реално продължава половият акт при тях. Проучванията показват, че средната му продължителност е между шест и осем минути.

По-важното е дали партноьорите са доволни от сексуалния си живот. Все пак, ако регулярно еякулацията става в рамките на една минута от началото на половия акт, това състояние се приема за преждевременна еякулация.

Честота на преждевременната еякулация (ПЕ)

Преждевременната еякулация е най-често срещаното състояне на еякулаторна дисфункция. Проучванията показват, че един на всеки трима мъже страда от преждевременна еякулация. Хората често си мислят, че преждевременната еякулация е проблем само на младите хора и че това се случва по-рядко при мъжете в по-напреднала възраст. Но проучванията показват, че това не е вярно. Преждевременната еякулация е проблем, който засяга всяка възраст. Установено е, че 30% от мъжете на възраст между 20 и 59-годишна възраст, 28% от мъжете на възраст между 65-74 г. и 22% от мъжете на възраст от 75-85 години съобщават, че са имали преждевременна еякулация поне веднъж през предходната година.

В действителност честотата на преждевременната еякулация вероятно е по-висока, тъй като мъжете по правило предпочитат да не обсъждат този пробем.

На какво се дължи преждевременната еякулация (ПЕ)?

Причините за преждевременната еякулация са неясни, но се предполага, че тя се дължи на психологически и/или неврологични фактори. Те могат да включват: стрес, тревожност, депресия, проблеми с партньора или травматично сексуално преживяване в миналото. Преждевременната еякулация може да бъде причинена и от биологични фактори.

Причини за появата на първичната преждевременна еякулация

Ако преждевременната еякулация е съществувала по принцип винаги и няма провокираща причина за появата и́ в определен момент от живота на мъжа, тя се определя като първична преждевременна еякулация.

При първичната преждевременна еякулация може да има биологични причини за проявяването и́, като прекалената чувствителност на пениса. Това може да е резултат от промяна в механизмите на нормалната инервация на пениса с еректилна дисфункция. Друга причина се предполага, че може да се дължи на ниските нива на хормона пролактин. Едно от действията на пролактина е подтискането на половата възбуда и по този начин и забавянето на еякулацията.

Психологическите причини за възникването на първичната преждевременна еякулация може би са по-чести отколкото се предполага. Те може да са свързани с различни ранни сексуални преживявания.

  • Някои мъже може да са придобили навика да еякулират бързо в юношеството си (за да се избегне да ги хванат)
  • Някои мъже могат да са станали прекалено притеснителни по отношение на секса, поради сексуална травма в детството.
  • Възможно е да има културален аспект особено ако сексът се смята за неуместен или срамен

 Причини за появата на вторичната преждевременна еякулация

Ако е имало нормална еякулация и след това се е появила преждевременна еякулация, определяме това състояние като вторична преждевременна еякулация. Този вид преждевременна еякулация може да бъде причинена и от физически и/или психологически проблеми. Физическите причини включват диабет, множествена склероза, намалена функция на щитовидната жлеза, заболявания на простатата, високо кръвно налягане, прием на наркотици и прекомерна употреба на алкохол. Обикновено обаче причините за вторичната преждевременна еякулация са психологически и включват стрес, депресия, или притеснение за извършване на полов акт, както и проблемите в отношенията между партньорите – разликите в сексуалните нужди, страхът от очакванията на партньора, безпокойството относно сексуалното удовлетворение и липсата на комуникация.

 Лечение на преждевременната еякулация

Лечението на преждевременната еякулация зависи от причините, които я предизвикват. За съжаление преждевременната еякулация не може категорично да бъде излекувана, но може да бъде контролирана и продължителността на половият акт да бъде удължен до приемлив период от време. Лечението на преждевременната еякулация е комплексно. Съществуват лекарства, които да подобрят оплакванията или да имат поддържащ ефект към алтернативните форми на лечение.

Медикаментозно лечение на преждевременната еякулация (ПЕ)

Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI)

Priligy е антидепресант, който се използва за лечение на ПE. Действието на антидепресантите е свързано с облекчаване на напрежението и безпокойството, но точният механизъм не е изяснен. Първоначално положителното въздействие на антидепресантите върху ПE е установено като страничен ефект при лечение на пациентите с депресия.

Priligy е за перорално приложение (приема се през устата). Той съдържа активното вещество дапоксетин и е разрешен за употреба в България. Някои от мъжете, които обикновено еякулират в рамките на 1-2 минути от началото на половия акт, могат да отложат еякулацията за известен период от време.

Priligy действа чрез временно повишаване на нивата на серотонина и може да се приема 1-3 часа преди началото на половия акт и действието му продължава няколко часа. Проучванията показват, че Priligy е ефективен в увеличаване на продължителността на времето от навлизането на пениса в влагалището до момента на еякулация.

Други антидепресанти от групата на SSRI, които се използват за лечение на преждевременната еякулация са paroxetine, sertraline and fluoxetine.

Другата форма на медикаментозно лечение на преждевременната еякулация е с EMLA. EMLA е локално обезболяващо средство, като действието е свързано с намаляване на чувствителността на пениса.

EMLA е крем за локално приложение, което се втрива в пениса, за да притъпи усещането и от своя страна да забави еякулацията. Кремът съдържа две локални обезболяващи средства: лидокаин и прилокаин. EMLA се втрива в пениса от 15 до 60 min преди половия акт. След като се усети изтръпването на пениса, той се измива от крема за да не се намали чувствителността на партньора.

Алтернативни възможности за лечение

Алтернативните възможности за лечение на преждевременната еякулация са ментални техники, психотерапия, поведенчески техники и презервативи, намаляващи чувствителността на пениса.

 Ментални техники

Менталните техники могат да спомогнат за подобрение на ПЕ. Техники, които могат да помогнат, са мастурбиране няколко часа преди полов акт, прекъсване на половия акт за известнон време, да се мисли за нещо, отвличащо вниманието.

Как може да помогне психотерапията?

Психотерапията често може да излекува ПE, но пациентът трябва да бъде готов за обсъждане на чувствата си, за да може терапията да бъде ефективна. Често се препоръчва за кратко време да се преустанови извършването на полов акт и да се опитат други форми на интимен контакт с партньора.

Техники за предотвратяване на преждевременната еякулация

Как може да се забави еякулация?

Има редица поведенчески прийоми за справяне с преждевременната еякулация като честота на секса, мастурбиране няколко часа преди секс,  прекъсване на половия акт, или притискане на пениса зад главичката непосредствено преди началото на еякулацията.

Поведенчески стратегии:  техниките прекъсване на половия акт или „старт-стоп“ и „стискане“ често са ефективни, но рядко се достига до дългосрочна ефективност на удължаване на половия акт.

За да се постигне приемлив резултат с тези техники може да е необходимо да минат месеци.

Като цяло от 50% до 95% от мъжете, използващи сексуални техники, успяват с времето да преодолеят ПE. Риск за нова поява на ПЕ съществува, особено, ако има значителни промени в сексуалния живот (например нов партньор, стресиращо събитие). Като цяло, колкото по-рано в живота се усвоят тези техники и те станат ефективни, толкова по-добре.

Мъжете, които са свръх-чувствителни и не особено стресирани, може и да не се възползват от тези поведенчески методи, тъй като при тях причината за преждевременната еякулация е различна.

При тези пациенти могат да бъдат ефективни лекарствата, които намаляват чувствителността (например,  EMLA  крем, или  Priligy). В тези случаи въпреки че е налице дългосрочно решение на проблема, не се установява реално причината довела до появата на преждевременната еякулация.

Какво представлява техниката „старт-стоп“?

Това е една обикновена, но полезна техника, която може да се извършва самостоятелно или с партньор.

Техниката включва стимулиране на пениса и спиране точно преди момента на еякулацията. Стимулирането се спира в продължение на 30-60 секунди и започва отново след това, когато вече има контрол върху еякулацията. Този процес се повтаря 4-5 пъти. За да има ефект тази техника, тя трябва да се включва постепенно и плавно в секса, като паузите трябва да се използват за съсредоточаване върху други източници на удоволствие, различни от пениса.

Какво представлява техниката „Стискане“?

Тази техника работи чрез стискане на пениса точно зад главичката за около 30 секунди, точно преди да настъпи еякулацията. Тази техника спира еякулацията, но също така може да повлияе и на ерекцията, докато не бъде стимулирана отново. Тази процес се повтаря 4-5 пъти до момента, когато се решава да се стигне до еякулация.

За да бъде ефективен, този метод трябва да се упражнява в продължение на няколко месеца.

Преимуществото на техниката „Стискане“ е, че с времето мъжът се научава да разпознава точно момента на еякулацията и съответно, тя да се отлага. Недостатък на тази техника е, че поради неудобство, може да наруши сексуалната интимност.

Какви други възможности имаме, за да удължим времето до еякулация?

И двете техники „старт-стоп“ и „стискане“ са по-ефективен, когато се комбинират с ментални техники:

Грижи за партньора

  • По-дългата любовна игра може да помогне за увеличаване на удовлетвореността на партньора, както и да се забави еякулацията. По-дългата любовна игра може да подобри отношенията между партньорите чрез намаляване на неудовлетвореността, тревожността и притесненията, свързани с със секса.
  • Трябва да се има предвид, че стресът и напрежението по време на секс повишават риска от ПЕ.

Някои допълнителни съвети?

  • Съсредоточаване върху други сексуални удоволствия: това може да намали тревожността и да помогне да се получи по-добър контрол върху еякулацията. Насочване на мисълта към нещо друго: нещо разсейващо, скучно или досадно.
  • Поемане дълбоко дъх, преди еякулацията: това може да забави оргазмът чрез забавяне на еякулацията.

Какви са страничните ефекти от лечението на преждевременната еякулация?

Използването на обезболяващи презервативи и кремове освен, че помагат да се продължи половият акт, може да намалят удоволствието от него.

EMLA може да предизвика краткосрочно дразнене на кожата със зачервяване и подуване.

Най-често срещаните странични ефекти на Priligy са сухота в устата, главоболие, гадене и виене на свят.

Селективнитe инхибитори на обратното захващане на серотонина, като dapoxetine, paroxetine, sertraline and fluoxetine за съжаление имат няколко леки, но чести нежелани реакции, като чувство на умора, гадене, повръщане, диария и прекомерно изпотяване. Обикновено тези нежелани реакции се подобряват след няколко седмици.

Винаги четете листовката за пациента за пълния списък с възможни нежелани реакции.

проф. Ненчо Смилов д.м., д-р Петър Лозев

Сподели това: