Фимоза

Какво представлява фимозата?

Фимоза е състояние, при което препуциумът има по-тесен и нееластичен отвор, който не позволява изтеглянето му зад главичката на пениса. Препуциумът обикновено е отпуснат и свободно се придвижва под и над главичката, с което позволява удължаването на пениса по време на ерекция.

Фимоза при децата

Препуциумът при децата не може да бъде издърпан поради физиологично прилепване т. нар. физиологична фимоза.

Физиологичната фимоза е нормалното състояние при децата и всички момчетата се раждат по този начин. Това е причината за типичната „хоботчеста“ форма на пениса при децата.

През първите месеци след раждането на детето не трябва да се правят каквито и да е опити за забелване на главичката на пениса.Обикновено препуциумът се отделя от главичката на детето в рамките на няколко години.

Не се препоръчва силно дърпане и теглене поради причиняване на болки на детето, нанасяне на микротравми на препуциума и съответно риск от образуване на придобита фимоза.

При някои деца пълното освобождаване на препуциума от главичката на пениса става през пубертета. Това обаче не води до намаляване на дължината или изкривяване на пениса.

Показания за забелване на пениса или обрязване по медицински причини са силно стеснение на препуциума, създаващо затруднение при уриниране или възпаление.

Какво предизвиква фимозата?

Най-честите причини за фимоза в зряла възраст са: инфекции на половия член, диабет и травма в интимната област

Какви са симптомите на фимозата?

Фимозата е свързана със следните оплаквания:

  • Зачервяване и подуване на препуциума.
  • Балониране на препуциума при уриниране
  • Възпаление на главичката на пениса
  • Събиране на гъст секрет под кожичката
  • Болка при забелване на главичката

При по-напредналите форми на фимоза може да се наблюдава затруднено уриниране и малки разкъсвания при опит за забелване или при полов акт.

Как се поставя диагнозата фимоза?

Диагнозата се поставя чрез анамнеза и физикален преглед на пациента. Значение за диагнозата и лечението има от колко време са оплакванията, има ли активно възпаление и има ли захарен диабет.

Парафимоза

Парафимозата е спешно състояние. Тя се получава поради заклещване на кожичката зад главата на пениса след забелване. Това води до подуване на кожата и на главата на пениса, придружено със силна болка. Ако не бъдат предприети мерки, поради нарушеното кръвоснабдяване на притиснатия участък, могат да настъпят необратими промени.

Обикновено лечението включва опит за „връщане“ на главата зад фимозния пръстен. Тази манипулация трябва да бъде извършена от лекар. В случай, че прибирането на главата на пениса не е възможно, се преминава към спешно оперативно лечение подобно на обрязването (циркумцизия).

Лечение на фимозата

Неоперативно лечение на фимозата

Неоперативното лечение се препоръчва при леките форми на стеснение и включва използване на стероиден крем. За да има ефект от неоперативното лечение, не трябва да има ясно обособен фимозен пръстен. Ефектът от неоперативното лечение обикновено настъпва след прилагане на лекарството три пъти дневно в продължение на 4 до 8 седмици. С прилагането на стероидния крем се извършва и леко издърпване на препуциума. Неоперативното лечение няма значими странични ефекти и може да бъде преустановено след постигане на ефект, но има възможност за ново образуване на фимозата.

Оперативно лечение на фимозата

Оперативното лечение на фимозата се нарича циркумцизия или обрязване и е една от най-старите урологични операции. При обрязването се отстранява кожичката на пениса заедно с нееластичния фимозен пръстен. Операцията се е извършва по различни причини – религиозни, козметични и др. Медицинско показание за извършването на тази операция е наличието на фимозен пръстен.

При децата операцията се извършва под обща упойка, а при възрастни се предпочита местна или спинална упойка.

Използват се различни техники за извършването на тази операция. Изборът на оперативната техника зависи от възрастта на пациента, причината за фимозата и предпочитанията на пациента. Най-често операцията се извършва с два циркулярни разреза (над главичката и зад фимозния пръстен), като кожичката и подкожният слой между двата разреза се отстраняват.

Раната се зашива с конци, които се свалят 7 до 10 дни след операцията. След операцията обикновено няма проблеми с уринирането.

До няколко седмици от хирургичното лечение може да се наблюдава оток на пениса с кръвонасядане.

В общия случай оперираните се връщат към нормалния си режим на работа и занимания, когато се почувстват добре. Препоръчва се да се избягват спортове като тичане, вдигане на тежести и риск от травми.

След операцията трябва да се избягва полов контакт за 4 до 6 седмици.

проф. Ненчо Смилов д.м.

Сподели това: