Пенисни протези (импланти)

За лечението на еректилната дисфункция има различни възможности. Медикементозното лечение с откриването на Sildenafil (Viagra), Tadalafil (Sialis) и Vardenafil (Levitra) се извършва пробив в лечението на еректилната дисфункция. Тези три лекарства са помогнали и помагат на значителен брой мъже да постигнат и задържат ерекцията в достатъчна степен, за да се извърши полов акт. Изследванията за ефективността на трите медикамента показват близки резултати – за Sildenafil 69%, за Tadalafil 59% и за Vardenafil 69%. Отговорът на лечението и респективно ефективността зависят в конкретния случай от причината за еректилната дисфункция. При мъжете със съдови проблеми в резултат на захарен диабет или сърдечно-съдови заболявания медикаментозното лечение помага в до 50% от случаите, а при мъжете след радикална простатектомия в 30% от случаите.

Мъжете, които не могат да приемат лекарства за еректилната дисфункция или лекарствата се оказват неефективни, могат да прибягнат до други средства, като инжекции в пениса, пенисни ластици или вакуумни еректилни устройства. Много мъже и техните партньорки смятат, че тези средства са неудобни поради необходимостта от планиране и липсата на спонтанност, както и от неоптималните резултати.

При тези мъже пенисните протези могат да бъдат най-добрият избор. Мъжете с импланти могат да получават ерекция по всяко време и могат да я поддържат толкова време, колкото искат. Това позволява максимална свобода и спонтанност на половия акт.

Има основно ДВА ТИПА ПРОТЕЗИ:

  • Надуваеми пенисни импланти

Надуваемите импланти са конструирани от два или три компонента. Трикомпонентните импланти се състоят от съдържащ течност резервоар, който се поставя в корема, помпа с освобождаваща клапа в скротума и два надуваеми цилиндъра, които се поставят в пениса. С помпата се прехвърля течността от резервоара в цилиндрите, което предизвиква ерекция. С активирането на освобождаващата клапа течността се връща обратно в резервоара. Двукомпонентните протези се състоят от резервоар с течност и помпа, която се поставя в скротума.

  • Семиригидни или огъващи се пенисни импланти

Този тип импланти се състоят от огъващи се цилиндри, които се състоят от оплетени стоманени нишки или артикулиращи пластични дискове, покрити със силикон. Цилиндрите се огъват и изправят нагоре при подготовка за полов акт или се сгъват надолу при спокойно състояние. Този тип импланти остават винаги твърди.

Повечето пациенти предпочитат надуваемите протези. Тяхно преимущество е, че пенисът изглежда по-естествено както в ерекитрало, така и в спокойно състояние. Недостатък на надуваемите протези е по-високият риск, в сравнение със семиригидните протези, от механичени проблеми.

Семиригидните протези се избират от някои пациенти поради по-лесното си използване и по-лесното поставяне. Тези протези по-трудно се прикриват, тъй като те остават напрекъснато ригидни (твърди).

Независимо от избрания модел пациентите и техните партньорки споделят висока удовлетвореност от имплантите. Едно проучване съобщава за липса на разлика в нивото на удовлетвореност на пациентите между семиригидните и надуваемите протези, докато партньорките на пациентие определено предпочитат надуваемите протези.

Взимането на решение за поставяне на пенисна протеза не е лесно. Винаги има много неща които трябва да се обмислят и много въпроси, на които трябва да се отговори. Процедурата сама по себе си е необратима. След операцията естествената ерекция не може да се възстанови дори и да се отстрани поставения имплант. Освен това всяка операция има рискове от инфекция, като в случая тя е от 1% до 3%. Честотата на инфекция е по-висока при пациентите с нарушен имунитет и хронични заболявания, като диабет. Механичните проблеми са друг сериозен проблем, но със съвременните протези те се срещат значително по-рядко. В едно от последните проучвания при 455 пациенти с поставена трикомпонентна протеза 81% от пациентите нямат технически проблеми с имплантите след 10 годишен период.

Операцията за поставяне на пенисната протеза продължава от един до два часа. Използва се обща или спинална анастезия. За поставянето на импланта се използва разрез в областта на свързването на пениса със скротума или над пениса, непосредствено над пубисните кости. Прави се измерване, за да се избере подходящата по размер протеза. Областта на поставянето на протезата обилно се промива с антибиотичен разтвор. По този начин се намалява рискът от инфекция. Пенисната протеза се поставя в кавернозните тела на пениса. Ако се използва надуваема двукомпонентна протеза, помпата и клапният механизъм се поставят в скротума. При трикомпонентните протези резервоарът се поставя в корема.

Антибиотици забочват да се прилагат преди операцията и се продължават след нея, което намалява риска от инфектиране на протезата. Болката след операцията е с различен интезитет, като повечето пациенти приемат силни обезболяващи за една седмица. След това обикновено болката се повлиява от нестероидни противовъзпалителни средства.

Повечето от пациентите се прибират вкъщи 24 часа след операцията. Физическата активност трябва да се избягва за един месец след операцията. Сексуалните контакти могат да се започнат внимателно две до четири седмици след операцията в зависимост от вида на протезата.

Пациентите и техните партньорки са максимално доволни в случаите, когато са добре инфомирани и знаят какво може да се очаква след поставянето на протезата. Винаги преди операцията трябва да се осъществи среща на пациента и партньорката му с опериращия лекар. Пациентът и партньорката му трябва да са запознати максимално и напълно да са разбрали ползите, рисковете и последствията от поставянето на пенисната протеза. Също така те трябва да са напълно информирани за това как протезата работи и как трябва да се използва. Някои важни детайли които трябва да се обсъдят преди операцията са:

  • Имплантът може да създаде ерекция, той не може да предизвика чувства или желание за полов акт.
  • Някои пациенти се оплакват, че след операцията пинисите им са по-къси, отколкото когато са имали естествена ерекция.
  • Като цяло поставянето на импланта запазва възможността за оргазъм и еякулация. Пенисната протеза не може обаче да възстанови тези качества, ако те са липсвали преди операцията.
  • Не може да се очаква протезата да реши проблеми с взаимоотношенията. Ако такива съществуват преди операцията, трябва да се извърши консултация с психолог или психиатър.
  • При сексуалните контакти трябва да се споделят взаимните усещания. Някои партньорки смятат, че сексуалното удоволствие е намалено, когато не участват в създаването на ерекция.

Лечението на еректилната дисфункция е комплексен и като правило многослоен и стъпаловиден процес. Ако имате еректилна дисфункция, често се сблъсквате с проблема да намерите лекар с насока в лечението на проблемите в тази област на урологията. Повечето големи болници имат един или двама специалисти, които са специализирали в областта на еректилната дисфункция. Значително по-голям проблем е решението за поставяне и поставянето на пенисна протеза. В повечето случаи, въпреки явните показания, самите уролози не предлагат активно като лечение на еректилната дисфункция поставянето на пенисна протеза.

Освен това стойността на самата протеза все още не се поема от Националната Здравноосигурителна Каса. Въпреки това поставянето на добре подбрана пенисна протеза при информиран пациент и неговата партньорка и при съответните показания за извършване на процедурата, е реален начин да се помогне на много мъже да възвърнат способността си да имат ерекция и да възстановят интимните си взаимоотношения.

Най-добре е да се консултирате с вашия лекар за възможностите за различните форми на лечение на еректилната дисфункция. В огромния брой от случаите нещата се решават, стига да сте добре информиран и да се вземат правилните решения.

Натиснете тук за видео, показващо как функционират надуваемите пенисни протези.

проф. Ненчо Смилов д.м.

Сподели това: