Карцином на пениса

Какво е карцином на пениса?

Карцином означава злокачествено заболяване (тумор, рак). При този тип заболявания клетките в тъканите и органите не се развиват нормално и се делят неконтролируемо. Теоретично от всяка клетка в тялото може да се развие рак. Когато това се случи в пениса, заболяването се нарича карцином на пениса.

Туморът на пениса е сравнително рядко срещан – засяга по-малко от 1% от мъжете в Европа. Карциномът на пениса е по-чест при мъжете над 50 годишна възраст, но не е изключено да се открие и при по-млади мъже.

Какви са симптомите при карцином на пениса?

Карциномът на пениса обикновено се проявява като раничка по органа, най-често по главичката. Може обаче да изглезжда като обрив или язвичка, която не зараства и може да кърви. Раничката може да образува коричка, която да не пада, а при нейното отстраняване – да кърви. Независимо как изглежда карциномът на пениса, като правило нито сърби, нито боли.

Често карциномът на пениса се появява по препуциума (по-често от вътрешната страна), като забелването на главичката на пениса може да бъде затруднено.

Обикновено първият признак за заболяването е промяна в цвета на засегнатата област.

Често пациентите долавят промяна в обичайната миризма в интимната област.

Друг белег за някакъв проблем в областта на препуциума е подуване и оток на кожичката и на пениса.

Всяка промяна по половия орган трябва да бъде прегледана и от лекар, тъй като всеки един от изброените симптоми е неспецифичен за заболяването и може да бъде предизвикан и от друг проблем в интимната област, като полово-предавани или други бактериални инфекции, кератоза и др.

Ако карциномът на пениса не бъде открит и лекуван своевременно, симптомите обикновено се задълбочават. Могат да се появят оплаквания като:

 • Подуване на лимфните възли в ингвиналните области.
 • Лесна умора.
 • Загуба на тегло.
 • Болки в долната част на корема и костите.

Какво причинява рака на пениса?

В повечето случаи точната причина за образуването на ракови от нормални клетки не е съвсем ясна. Открити са някои фактори, за които се знае, че увеличават риска това да се случи. Такива фактори са:

 • Възраст – карциномът на пениса се среща по-често при мъже над 50 годишна възраст.
 • При много случаи с рак се установява и инфекция с човешки папилома вирус.
 • Чести възпаления на пениса като баланит и баланопостит.
 • Завишен промискуитет (смяна на много сексуални партньори).
 • Лоша хигиена на интимната област
 • Фимоза: ракът на пениса е по-чест при необрязани пациенти, както и при пациенти с фимоза.
 • Химическо, радиационно или друго дразнение в тази област (пациенти след лъчетерапия).
 • Някои редки заболявания, засягащи кожата на пениса са рисков фактор за развитие на карцином на пениса (лихен склерозус и др.)

Има ли различни видове рак на пениса?

Пенисът е изграден от различни клетки, които от своя страна образуват различните тъкани на половия орган. В зависимост от тъканта, от която се е развил, карциномът на пениса може да се обособи в няколко подгрупи.

 • Плоскоклетъчен карцином

Това е най-честият вид карцином на пениса и представлява около 95% от всички случаи. Този тумор се образува по вътрешната страна на препуциума (при необрязани пациенти) или по главичката на пениса. Туморът има бавно развитие и ако бъде установен в ранен стадий, е по-вероятно болестта да бъде излекувана.

 • Верукозен карцином

Това е рядка форма на плоскоклетъчния карцином. Туморът е известен още като тумор на Бушке-Лювенщайн. Може да достигне големи размери, прогресира бавно и има характерна форма на голяма брадавица.

 • Меланом

Меланомът е вид кожен рак, който може да се образува от всяка област на кожата по тялото. Този вид тумор е агресивен, като расте и се разпространява бързо. По-често този вид рак се установява по изложените на слънце части на тялото. Много малка част от туморите на пениса са меланоми.

 • Базално-клетъчен карцином

Това е друг тип кожен тумор, който е с по-бавен растеж и разпространение.

 • Аденокарцином

Аденокарциномът се образува от клетките на потните жлези по кожата на пениса. Този вид кожен рак съставя много малка част от карциномите на пениса.

 • Сарком на пениса

Саркомът на пениса е рядък тумор, който започва от клетките на съединителната тъкан в пениса (кръвоносни съдове, гладки мускули и др.). Този тумор не е рак, но е злокачествен и се разпространява както по съседство, така и може да даде разсейки в други органи.

Може ли ракът на пениса да бъде открит рано?

Няма препоръчителни методи за ранна диагностика на рака на пениса. Въпреки това много често това заболяване се диагностицира рано.
Причина за честото ранно установяване на карцинома на пениса е, че той се образува от кожата и се вижда лесно. Ако обаче ракът се образува по вътрешната повърхност на препуциума, той може да бъде пропуснат. В случай, че мъжът отиде на лекар веднага след като е забелязал нещо притеснително, ракът може да се открие в много ранен стадий.

Как се диагностицира ракът на пениса?

При прегледа урологът разглежда вашите оплаквания и извършва преглед на пениса, скротума, перинеума, ануса и слабинните области. Прегледът често включва и ехографско изследване на половите органи.

Ако има съмнение за наличие на рак на пениса се обсъжда извършването на едно или повече от следните изследвания:

 • Биопсия от съмнителния за карцином участък

Това изследване включва взимане на парченце от тъканта, за която се смята, че може да е тумор. Материалът се изпраща за изследване. Резултатът от изследването се получава след 3 до 7 дни. Начинът, по който ще се вземе биопсия, зависи от местолоположението и големината на лезията.

 • Биопсия на лимфен възел

С напредване на заболяването карциномът може да се разпространи в околните тъкани и в определен момент да даде разсейки в лимфните възли в слабинните области. При съмнение, че това се е случило, може да се прецени да се изтегли течност от лимфен възел в ингвиналната област.

 • Извършването на компютърна томография с инжектиране на контрастно вещество или ядрено магнитен резонанс помага при определянето на стадия на заболяването

Какво представлява стадият на карцинома на пениса?

За да може да се прецени до каква степен е напреднало едно злокачествено заболяване, трябва да се събере достатъчнно информация за болестта (образни изследвания, биопсии). След като тази информация е събрана, всяко злокачествено образувание се стадира според установен стандарт.
Има създадена система за оценка на туморните заболявания според техни основни характеристики. Тази система се използва както за предоперативно, така и за следоперативно определяне на стадия на заболяването.

Има 3 основни характеристики на тумора:

 • Големината на тумора (означена с Т).
 • Разпространение на карцинома в локалните лимфни възли (означено с N).
 • Разпространение на карцинома в други органи – разсейки или метастази (обозначени с М).

Към тези обозначения обикновено следват цифри, конкретизиращи по-точно размера, броя на засегнатите лимфни възли и броя на метастазите, установени в различни органи. За да се прецени точно определено злокачествено заболяване в какъв стадий е, се оценяват тези три характеристики.

Като първи стадий карциномът на пениса се определя, ако обхваща само горната част на кожата, без да засяга кръвоносни съдове.

Като втори стадий карциномът на пениса се определя ако:

 • Туморът обхваща тъканите до подкожния слой и е прораснал към кръвоносни съдове.
 • Туморът е прораснал към някое пещеристо или гъбестото тяло.
 • Туморът е прораснал към уретрата.

При всички тези случаи, не трябва да бъдат засегнати лимфни възли или други органи.

Като трети стадий карциномът на пениса се определя, ако е засегната уретрата, пещеристото тяло или едно от кавернозните тела, и ако има метастази в един или два лимфни възела в ингвиналната област.

Като четвърти стадий карциномът на пениса се определя, ако има метастази в повече от два лимфни възела или ракът е прораснал към друг прилежащ орган (простата) или други далечни органи.

Каква е прогнозата на рака на пениса?

Прогнозата на рака на пениса се определя от статистическата преживяемост и се влошава с всеки следващ стадий на болестта. Преживяемостта на пациентите във всеки стадий се отнася за 5-годишен период от установяването на заболяването.

Тази прогноза е статистическа и е относителна за всеки конкретен случай. Посочват се ориентировъчни проценти, изведени при проследяването на голям брой стандартно лекувани пациенти.

Тъй като карциномът на пениса не е често срещано заболяване, трудно е да се определи точна прогноза.

 • За карциноми, които са ограничени в пениса (първи и втори стадий), 5-годишната преживяемост е около 85%.
 • За карциноми, които са се разпространили в лимфните възли (трети и отчасти четвърти стадий), 5-годишната преживяемост е около 59%.
 • При крайните стадии на заболяването, когато то е разпространено в други органи, 5-годишната преживяемост е около 11%.

Какво е лечението на рака на пениса?

Благодарение на развитието в областта на медицината пациентите, диагностицирани с карцином, имат избор между няколко отделни или комбинация от варианти за лечение. Решението за най-удачната терапия се взима индивидуално за всеки пациент, което зависи от:

 • Стадия на развитие на заболяването.
 • Агресивност на тумора.
 • Придружаващи заболявания.
 • Общо състояние, възраст и очаквана продължителност на живота на пациента и др.

Преди да се започне лечение на карцинома на пениса е необходимо пациентът да се информира за всички възможни варианти на лечение, както и за всички усложнения, нежелани реакции и фактори, повлияващи начина и качеството му на живот.

Възможностите за лечение на карцинома на пениса са:

 • Оперативно лечение.
 • Локално лечение (различно от оперативно) за много ранни стадии на заболяването.
 • Лъчетерапия.
 • Химиотерапия.

Оперативно лечение

В повечето случаи карциномът на пениса се лекува оперативно. Оперативното лечение се препоръчва при случаи с втори, трети и четвърти стадий, но може да бъде и обсъдено в определени случаи при първи стадий на заболяването.

Оперативното лечение при всички видове карциноми представлява изрязване на тумора до здрава околна тъкан. При карцинома на пениса може да се извърши пълно или частично отстраняване на органа.

Частичната пенектомия (отстраняване на част от пениса) се препоръчва при по-малко авансирали тумори. След нея е възможно да има запазена частична еректилна способност. Този обем на операция е по-малък и се понася по-добре от пациентите.

Пълното отстраняване на пениса (радикална пенектомия) се извършва при напреднали карциноми. Изцяло се изрязва пениса, като по преценка на хирурга могат да бъдат отстранени или преместени и тестисите. Отворът на уретрата се премества малко преди ануса. Обикновено на втори етап се извършва и лимфна дисекция (отстраняване на лимфните възли) в ингвиналната област.

За по-подробна информация за различните варианти при операция за карцином на пениса е най-добре да се обърнете към вашия уролог.

Лъчетерапия

Лъчетерапията може да бъде използвана както самостоятелно, така и като допълнение към хирургичното лечение. Лъчелечението използва радиация, за да убие раковите клетки. Основното предимство на лъчелечението пред хирургичното лечение е по-малката инвазивност на метода. Основното усложнение на лъчелечението е стриктурата на уретрата. Като недостатък на този метод е това, че въпреки елиминирането на раковите клетки, туморът не се отстранява от тялото на пациента. Важно при провеждането на лъчелечението е лъчът да се насочи към раковите клетки и максимално да се ограничи увреждането на околната тъкан.

Химиотерапия

Химиотерапията е метод на избор при напредналите карциноми на пениса, когато са засегнати далечни органи. При химиотерапията, както и при лъчелечението, туморът не се отстранява от тялото. При този метод на лечение карциномът се повлиява чрез медикаменти, като се спира неговото разрастване и по този начин се контролира развитието на заболяването. Химиотерапията е метод на избор при строго специфични случаи.

Преди започването на самото лечение трябва да стане ясно какво се цели да се постигне. В някои случаи целта е пълно излекуване, което най-често се постига с оперативно лечение. В други случаи целта може да бъде унищожаване на максимално голямо количество от туморната тъкан, за да се предотврати разпространяването на злокачествения процес.

В по-напредналите стадии на заболяването, при възрастни пациенти с множество придружаващи заболявания лечението може да има за цел да подобри комфорта на живот. В тези случаи не се предприемат мерки за лечение на самото туморно заболяване, а се облекчават симптомите, като кървене, болки и др (палиативно лечение).

Други форми на лечение

Сред населението е широко застъпено самолечението и използването на алтернативни методи на лечение на някои заболявания. Такова самолечение би могло да включва най-различни билки, витамини, диети, акупунктура, масажи и др. Тези методи биха могли да имат положителен ефект като допълнение към препоръчаното от специалиста лечение. Алтернативното лечение може да повлияе на някои симптоми и да подобри качеството на живот на пациентите, но няма официални изследвания, които да доказват положително повлияване на заболяването в дългосрочен план. Пренебрегването на медицински доказаното лечение може да бъде фатално за пациента.

Какви са усложненията след проведеното оперативно лечение?

Най-честите усложнения след операцията по повод на карцином на пениса са:

 • Възпаление на оперативната рана.

Възпаление на оперативната рана е възможно да се случи при всяка операция. Преди и след операцията се назначават антибиотици, които намаляват риска от инфекция. При възпаление може да се наложи да се свалят чистично или всички конци, които са използвани за зашиване на раната. В тези случаи като правило раната заздравява за 14-20 дни.

 • Некроза на кожата в областта на лимфната дисекция.

Поради повърхностното разположение на лимфните възли в тези области и нарушаването на кръвоснабдяването на надлежащата кожа в някои случаи кожата некротизира. В тези случаи, в зависимост от обема на некрозата, може да се наложи извършването на допълнителна операция.

След операция за карцином на пениса стриктурата на уретрата обикновено се получава на мястото на зашиването й за кожата. В тези случаи се извършва разширяване на отвора, а когато това не е ефективно, се пристъпва към реконструктивна операция на стриктурата.

 • Лимфен оток на долните крайници.

При пациентите, които са в трети или четвърти стадий, по време на операцията или по-често на втори етап се премахват лимфните възли в ингвиналната и феморалната области. Това може да доведе до отичане на долните крайници поради нарушен дренаж на лимфата.

Какво се променя след операцията?

Много от мъжете с карцином на пениса се излекуват след оперативно лечение. Периодът на възстановяване е изтощаващ и може да продължи различен период от време.

Поради естеството си оперативното лечение при мъжете с карцином на пениса води до дефинитивни промени в начина на живот. След операция по повод на карцином на пениса някои дейности от ежедневието на мъжа се променят за постоянно.

Уриниране

Повечето мъже могат да контролират уринирането, т.е. не се изпускат. При частичното или пълното отстраняване на пениса уринирането може да се осъществява от различно място, в зависимост от това каква част от уретрата е запазена и къде е изведен нейният край.

Полов живот

При ранното диагностициране на карцинома на пениса рядко се налага извършването на радикално оперативно лечение. При мъжете с ранен карцином на пениса, по правило, половата функция се запазва.

При частичното хирургично отстраняване на пенаса е възможно членът да има запазена еректилна способност. Дължината на пениса в тези случаи обаче е намалена в различна степен.

При радикално оперативно лечение половата функция е нарушена. В тези случаи на пациентите се налага да потърсят алтернативни форми на сексуално задоволяване. При някои пациенти е възможно извършването на реконструктивно оперативно лечение на пениса.

проф. Ненчо Смилов д.м.

Сподели това: