В тази статия ще бъдат разгледани някои хранителни навици, които могат да намалят вероятността от различни урологични заболявания. Ето няколко факта, които заслужават внимание:
- 70% от урологичните пациенти са мъже
- 1 мъж от всеки 7 ще бъде диагностициран с рак на простатата
- 90% от мъжете до 90 годишна възраст ще имат увеличена простата (ДПХ)
- 50% от мъжете над 60 годишна възраст имат еректилна дисфункция
- Повече от 30% от мъжете казват, че биха изчакали някое тяхно оплакване от страна на отделителната или половата система да „мине от само себе си“ преди да потърсят медицинска помощ.
- Много малка част от мъжете говорят с уролога за проблемите с нежеланото изпускане на урина (инконтиненция)
- Ракът на пикочния мехур е четвъртият най-чест рак при мъжете.
Диетите и многото нови храни, които претендират, че лекуват болести, са станали мода и ежедневие, така че е лесно човек да се загуби в информацията за „суперхрани“, хранителни режими и пр. Някои основни принципи на рационалното хранене обаче могат да послужат като основа за добро здраве, без да претендират да „лекуват“ или предотвратяват заболявания. Когато избирате хранителен режим, е важно да изберете храни, които обичате и които са достъпни.
При изреждането на хранителни групи и конкретни храни е важно да помним препоръката на Парацелз, който казва: „Dosis sola facit venenum“ или „Дозата прави отровата“. Независимо от това какъв хранителен режим ще избере мъжът, наднорменото тегло не е следствие само на избора на хранителни продукти.
На какво да наблегнем, независимо от урологичното заболяване?
- Вода
Почти всеки преглед при уролог има голяма вероятност да завърши със съвет за прием на повече течности. Водата е основната съставка на човешкото тяло. Няма орган в тялото, който да не зависи пряко от приема на вода. Органите на отделителната система естествено са в пряка зависимост. Всеки от нас е забелязал промяната в цвета на урината при добра хидратация (насищане с вода) и при дехидратация (липса на вода).
- Растителни мазнини и белтъчини (протеини), вместо животински
Много проучвания свързват повишената консумация на червено месо и животински мазнини с по-честите случаи на рак на простатата. По възможност животинските продукти трябва да се ограничат до ниво, при което организмът няма да се изпитва недостиг.
- Зелен чай
За този чай е доказано, че съдържа антиоксиданти (наречени катехини). Те имат биохимично отношение към редица процеси в организма и най-общо казано, повлияват имунитета, заздравяват кръвоносните съдове и също така се натрупват в простатната жлеза. Антиоксидантите в простатната жлеза стимулират естествените процеси и в известна степен пречат на клетките да се делят неконтролируемо (което е в основата на развитието на туморните процеси).
- Храни, богати на омега-3
Тези мастни киселини се намират в много риби. Тези съединения имат отношение към възпалителни процеси в тялото, стимулират общо имунитета и има изследвания, които показват защитното им влияние срещу рака на простатата.
- Ядки
Суровите ядки заслужават внимание в избора на групи хранителни продукти при рационалното хранене на мъжа. Известен е фактът, че суровите ядки намаляват риска от сърдечно-съдови инциденти. Някои ядки, като орехите, съдържат също значително количество омега-3 мастни киселини.
- Сок от червена боровинка
Доказано е благотворното влияние на червената боровинка върху долните пикочни пътища.
- Храна, богата на фибри
Поради бавното си разграждане, фибрите в храната спомагат за намаляването на приема на хранителни продукти. Също така фибрите помагат при запек, което много често е съчетано с някаква форма на инконтиненция на урината (нежелано изпускане на урина). Зеленчуците и плодовете, богати на фибри, са също богати и на други полезни вещества, като витамини и антиоксиданти.
Хранене при бъбречно-каменна болест
Бъбречно-каменната болест е едно от първите заболявания, които характеризират урологията, като отделна специалност от общата хирургия. Камъните в бъбреците и пикочния мехур представляват твърди минерални образувания от утаени в урината вещества. Те обикновено са следствие на промяна в баланса на отделените вещества или на друг подлежащ урологичен проблем (ДПХ, инфекция и др.) В зависимост от химичния състав на конкрементите те се разделят на много групи. За удобство при диагностиката и лечението пикочните камъни се обединяват в две основни групи – видими на рентгенографско изследване (рентген-позитивни) или невидими (рентген-негативни) камъни.
Рентген-позитивните камъни най-често по състав са калциево-оксалатни. Рентген-негативните камъни най-често са изградени от пикочна киселина. Веднъж образували се камъните в отделителната система могат или да бъдат спонтанно елиминирани (да излезнат сами), или да се отстранят чрез използването на медикаменти, или с различни урологични манипулации. Хранителният режим за пациентите, предразположени към БКБ, е важен, защото може да намали образуването на камъните и съответно да спести дискомфорт, болничен престой, манипулации и други неудобства, свързани с процеса на лечение на уролитиазата.
Диета за уратни камъни (рентген-негативни камъни, уратна литиаза)
Образуването на уратните камъни е свързано с отделянето от бъбреците на по-кисела урина. За да бъдат разградени или за да бъде предотвратено тяхното образуване, урината трябва да бъде по-основна (алкална или по-малко киселинна). Измерването на рН на урината при хората с рентген-негативни конкременти обикновено показва стойности под 6. Всички храни, които подкиселяват урината, трябва да бъдат намалени и заместени с такива, които я правят по-алкална.
Трябва да се увеличи консумацията на:
- Прясно и кисело мляко
- Лимони
- Сушени плодове
- Грах, бобови и други зеленчуци
- Хляб, приготвен със сода
- Дневният прием на течности трябва да се поддъжа над 3,5 литра
Трябва да бъде намален приемът на:
- Месо
- Яйца
- Риба
- Пилешко
- Зърнени закуски
- Паста
- Ориз
- Сливи
- Боровинки
Диета за калциево-оксалатни камъни (рентген-позитивни)
За разлика от уратните камъни, оксалатните не се повлияват толкова добре от диетичен режим. Има различни храни, които трябва да се избягват. Такива храни са:
- Боровинки, грозде, смокиня, цитрусови плодове, ревен
- Аспержи, бобови, цвекло, бамя, магданоз, спанак, домати
- Бадем, кашу, черен пипер
- Кофеинови напитки, шоколад, някои чайове