Инконтиненция на урината при мъжете

Какво представлява инконтиненцията на урина?

Инконтиненцията на урина представлява неволево изпускане на урина. Инконтиненцията на урина при мъжете обикновено се причинява от увреда на сфинктера или нарушена функция на пикочния мехур. Сфинктерът представлява циркулярно обхващащ уретрата мускул, който контролира задържането и изпразването на урината от пикочния мехур. Когато този мускул е увреден, контракцията му се нарушава и той не може да се свие и да притисне и затвори уретрата. В резултат се получава изпускане на урината.

Основните причини за изпускане на урина са:

 • Операция по повод на рак на простатата (радикална простатектомия) или по повод на ДПХ;
 • Състояния като захарен диабет, множествена склероза, болест на Паркинсон и инсулт;
 • Операции на таза и тазовите органи;
 • Травми на таза.

Типове инконтиненция на урината

Основните типове инконтиненция на урината са:

 • Стрес инконтиненция (изпускане на урина при кихане, кашляне, напъване);
 • Императивна инконтиненция или свръхактивен пикочен мехур (изпускането се причинява от внезапен и силен позив за уриниране);
 • Смесена инконтиненция или комбинирана от описаните по-горе типове инконтиненция (изпускането се предизвиква при комбинация от факторите, описани по-горе, често в различно процентно съотношение с преобладаване на единия или другия тип уринарна инконтиненция).

Стрес инконтиненция

Стрес инконтиненцията на урина се случва при физическа активност или напъване, най-често при кашляне, кихане, смях. Най-общо състояния, оказващи натиск и повишено налягане в мехура, водят до стрес инконтиненция. Този тип инконтиненция не се предизвиква и повлиява при физиологичен стрес. Причината за появата на стрес инконтиненцията е слабост на външния уретрален сфинктер при мъжа, дължаща се на травма, оперативна интервенция или друг тип увреда. Най-честата причина за стресинконтиненция при мъжа е оперативното отстраняване на простатната жлеза.

Императивна инконтинения

Причините за императивната инконтиненция са увреда на нервите, инервиращи пикочния мехур, увреда на други части на нервната система, участващи в контрола на уринирането и увреда на мускулатурата на мехура. Заболявания, които увреждат нервите, като множествена склероза, болест на Паркинсон, захарен диабет и инсулт, могат да доведат до императивна инконтиненция.

Смесена инконтиненция

Смесената инконтиненция е следствие едновременно на фактори, причиняващи както стрес, така и императивна инконтиненция. Мъжът има смесена инконтиненция, когато получава изпускане на урина при напъване, кихане, кашляне или физически упражнения и когато получава внезапни позиви за уриниране по време на сън, след прием на течности, чуване или докосване на вода.

Стрес инконтиненция на урината

Около 43 милиона мъже в целият свят страдат от някаква форма на уринарна инконтиненция, като около 10,4 милиона от тях са със стрес инконтиненция.

Диагностика на стрес инконтиненцията

За да се определи приината за стрес инконтиненцията, трябва да се извършат някои диагностични тестове. С тях се изследва функцията на пикочния мехур и сфинктерите и може да се определи точната причина за изпускането.

Освен анамнезата и физикалният преглед се изследват урина и дебита на уриниране, правят се кръвни тестове, цистоскопия и уродинамично изследване. Като правило преди изследването се назначава попълване на дневник на уринирането за 3 -5 дни. Дневникът на уриниране позволява на уролога да се ориентира в ежедневните уринарни навици на пациента.

Лечение на стрес инконтиненцията

Лечението на стрес инконтиненцията се основава на промяната в начина на живот, неоперативни методи и оперативни методи.

Промяна в начина на живот

Трябва да се намали приемът на течности, кафе и алкохол. Приемът на течности се ограничава до 1,5 – 2 литра, равномерно разпределени през деня. При често уриниране през нощта приемът на течности се намалява след 19 часа.

Неоперативни методи на лечение

Неоперативното лечение се състои в употребата на медикаменти, упражненията за тазовото дъно, различни абсорбиращи продукти, пенисни клампи, дренове и други поддържащи средства.

Медикаментозно лечение

В момента няма достатъчно ефективни лекарства за лечение на стрес инконтиненцията на урина. Единственото одобрено лекарство е Duloxetine, който е одобрен за използване с такава индикация в Европа, но не е одобрен от FDA за лечение на стрес инконтиненцията в САЩ.

Упражнения за тазовото дъно

Извършването на упражнения за тазовото дъно (упражнения на Kegel) може да подобрят в някаква степен оплакванията от стресинконтиненция.

Има три мускула, които имат различна функция, и са еднакво важни за подобряване на задръжката на урина и на фекалии. Тези мускули са Bulbocavernosus, Pubococcygeus, Iliococcygeus. Bulbocavernosus изхвърля спермата и урината от уретрата. Рubococcygeus играе роля в процеса на уриниране и дефекацията, изгражда голяма част от тазовото дъно и поддържа тазовите органи и се съкращава по време на оргазъм. Iliococcygeus, подобно на Pubococcygeus, изгражда част от тазовото дъно и участва в поддържането на тазовите органи.

Когато се извършват упражненията за тазовото дъно, основно се използва мускулът Bulbocavernosus и по-малко мускулите Pubococcygeus и Iliococcygeus.

Абсорбиращи продукти, външни колектори и пенисни клампи

Абсорбиращите подложки абсорбират урината, като предпазват кожата и блокират неприятната миризма. Други продукти са пелени и абсорбиращо бельо. Тези продукти могат донякъде да контролират миризмата, повечето са за еднократна употреба, а някои могат да се почистват и да се изолзват отново.

Проблем е, че може да се налага да се сменят няколко пъти на ден. Не винаги има подходящо място за подмяна. При напояване стават обемисти и тежки, като могат да протекат в неподходящ момент. Продължителната им употребата е скъпа.

Външни колектори

Катетрите тип презерватив се поставят върху пениса, като през него урината се оттича в уринаторна торба. Тази торба се закрепя за тялото под дрехите и се поставя до леглото през ноща. Преимуществата им са, че пазят кожата суха, предпазват от миризмата и са удобни за съхранение и пътуване.

В определени случаи може да се откачат, което да предизвика внезапно изтичане, възможни са алергични реакции към материалите, с които са направени. При продължително време рискът от уринарна инфекция значително се увеличава, също така възпалението и увредата на кожата.

 

Пенисни клампи

Пенисните клампи са устройства, които контролират изпускането, като притискат уретрата.

Удобни са, тъй като предотваряват достатъчно сигурно изпускането, лесно се употребяват, мият се и се използват многократно.

Неудобство е, че трябва да се преместват на различни места по пениса през 2 часа, трябва да се махат по време на сън и по време на уриниране и повечето мъже ги определят като неудобни и болезнени.

Оперативни методи на лечение

Оперативните методи за лечение на стресинконтиненцията са:

 • Приложение на колагенови инжекции;
 • Поставяне на слингове;
 • Изкуствен сфинктер;
 • Оперативни реконструкции с външна деривация на урината.

Приложение на инжекционни субстанции

Използват се различни субстанции за инжектиране в стената на уретрата, което води до обтурирането и́. За тази цел се използват синтетични материали, колаген и автоложни субстанции.

Този миниинвазивен метод за лечение, въпреки значителните си преимущества, се използва относително рядко в практиката. Това се дължи на ниската ефективност в сравнение с другите оперативните методи, необходимостта от поредни манипулации поради рецидив на оплакванията и проблемите с инжектирането на някои субстанции. Въпреки това инжекционната терапия може да е полезна при пациентите, които са неподходящи или не искат да се подлагат на по-агресивна оперативна процедура.

Мъжки ленти за инконтиненция (ADVANCETM  слингова система за мъже)

Представляват малки ленти, направени от мека мрежа. Тези ленти се инплантират под уретрата, като леко я повдигат и подкрепят съседната мускулатура. Това помага затварянето на уретрата, особено при кихане, кашляне и напъване.

Удобни са и могат напълно да прекъснат изпускането при някои мъже. Повечето пациенти, когато са добре подбрани, се определят като излекувани или с подобрение (77%). Усложненията са възпаление, остра ретенция на урината след операция и рецидив на инконтиненцията.

Изкуствен уринарен сфинктер (AMS 800™ система за контрол на уринирането)

Искуственият уринарен сфинктер се поставя в тялото. Задръжката на урина се осигурява от изпълнена с физиологичен серум маншета, позиционирана около уретрата и помпа-резервоар, поставена в скротума. Устройството позволява уринирането да се използва в подходящи, социално приемливи условия, близки до физиологичния начин. Изкуственият уринарен сфинктер е подходящ при всички степени на уринарна стрес инконтиненция след операция на простатата и се приема за златен стандарт в лечението.

Функцията на изкуствения уринарен сфинктер е най-близо до тази на нормалния здрав уринарен сфинктер, като 90% от пациентите съобщават удовлетвореност от използването на сфинктера.

Неудобство е необходимостта от известна сръчност. Има риск от повреда на устройството, ерозия, невъзможност да се уринира, инфекция и болка. Може да се наложи повторна оперативна интервенция за корекция или подмяна на устройството.

ADVANCETM  слингова система за мъже

Тази анти-инконтинентна система се имплантира в тялото и служи като хамак, повдигайки и поддържайки уретрата, което възстановява задръжката на урина. ADVANCETM  слинговата система за мъже е конструирана за лечение на мъже със стрес уринарна инконтиненция. Повечето мъже (77%) се определят като излекувани или с подобрени симптоми и са с дълготраен положителен ефект от операцията.

Какъв е принципът на работа на ADVANCETM

ADVANCETM не е действителен сфинктер. Тази система е конструирана за предотвратяване на изпускането чрез подпомагане на естествения уретрален сфинктер. Лентичката се имплантира в тялото, като повдига уретрата и притискайки я повишава налягането и възстановява контрола върху изпускането. Не се налага активност от страна на пациента, за да започне уринирането или да се поддържа задръжката на урината. Уринирането се осъществява с повишено налягане, за да се преодолее повишеното постоянно уретрално налягане.

Процедура

Поставянето на ADVANCETM е еднодневна оперативна процедура. Използва се регионална анестезия. През малки отвори се достига до уретрата и уринарния сфинктер. Лентичката се поставя под уретрата, като се обтяга, за да се репозиционира уретрата и да се оптимизира функцията на уринарния сфинктер. Повечето пациенти са континентни веднага след операцията и могат да поддържат нормална и умерено натоварена активност в рамките на няколко дни.

Рискове

Както при всяка оперативна процедура, може да има определени усложнения –  технически проблем на системата, задръжка на урината, болка следоперативно, дискомфорт в областта на оперативната рана и реакция на чуждо тяло.

AMS 800™ Система за контрол на уринирането (изкуствен уринарен сфинктер)

През последните 40 години в света изкуствен уринарен сфинктер е сложен при повече от 180 000 пациенти.

AMS 800™ (изкуствен уринарен сфинктер) се смята за златен стандарт при лечението на стрес инконтиненцията при мъжете с доказана ефективност на контрола на уриниране. Тази система е предназначена за лечение на стрес инконтиненцията (вътрешната сфинктерна недостатъчност) при мъже след операция на простатата.

Как работи AMS 800™ системата за контрол на уринирането?

Течността в системата за контрол на уринирането се използва за затваряне и отваряне на уретрата. Когато се налага да се уринира, с помпата в скротума се отстранява течността от маншетата около уретрата. Това дава възможност да започне уринирането. След няколко минути маншетата автоматично отново се изпълва с физиологичен разтвор и затваря уретрата.

Оперативна процедура

Изкуственият уринарен сфинктер AMS 800™ се поставя с регионална анестезия, Операцията се извършва с краткосрочен болничен престой. С малки разрези близо до скротума и в долната част на корема се поставят маншета около уретрата, помпата и малък балон (регулиращ налягането балон). Четири до шест седмици след операцията се извършва контролен преглед, за да се активира сфинктерната система.

Усложнения

Както при всички оперативни интервенции, са възможни постоперативни усложнения. Възможни са ерозия и дефектиране на устройството, което да наложи ревизия и отстраняването му. Друти усложнения са задръжката на урина, инфектиране на устройството и постоперативна болка.

Вашият лекар е най-добрият начин да получите информация за ползата и недостатъците от имплантирането на AMS 800™ системата за контрол на уринирането. С вашия лекар ще може да обсъдите напълно рисковете, усложненията и всички въпроси с оперативното поставяне и проследяването след процедурата.

Мъжете с диабет, увреда на гръбначния мозък и инфекция на кожата са с повишен риск от инфекция. Някои AMS 800™ устройства съдържат антибиотик (InhibiZone™). Тези устройства може да не са подходящи при пациентите, алергични към антибиотиците, съдържащи се в тези устройства (rifampin, minocycline или други от групата на тетрациклините) или имат системен лупус.

проф. Ненчо Смилов д.м., д-р Николай Халачев д.м.

Сподели това: