Хидроцеле

Какво е хидроцеле?

Хидроцелето представлява течност, събрана около тестиса, което предизвиква подуване на скротума. Обикновено хидроцеле се образува около единия от двата тестиса, рядко хидроцелето е двустранно.

Какви са симптомите на хидроцеле?

Единственият симптом при хидроцеле е подуване в скротума. Подуването в повечето случаи не е болезнено и няма зачервяване на кожата на скротума. При възрастните може да има дискомфорт и тежест при ходене, сядане и полов контакт.

Хидроцелето обикновено е вроден дефект и може да расте с години. Размерите на хидроцелето могат да бъдат най-различни. Много често то нараства до един момент, след което престава да се увеличава. Болка може да се появи при много голямо раздуване и обикновено е тъпа и  постоянна със засилване във вечерните часове. На пипане, подутата страна на скротума се чувства като балон с вода, леко напрегната, но мека и съпроводена с никаква или със съвсем слаба болкa.

Тъй като симптомите на хидроцелето не са специфични, при установяване на каквото и да е подуване в областта на скротума и тестисите, задължително трябва да се консултирате с уролог, който да отхвърли други заболявания.

При получаване на остра болка и подуване в единия от двата тестиса е необходимо веднага да се потърси лекарска помощ, тъй като има по-сериозни и спешни състояния, които могат да предизвикат същите оплаквания.

При децата хидроцелето може да изчезне спонтанно до 1 годишна възраст.

Защо се получава хидроцеле?

Хидроцелето може да се установи при раждането. По време на образуването на тестисите, те се намират в коремната кухина на плода. Преди раждането те се придвижват до кожната торбичка по ингвиналните (слабинните) канали. По време на това смъкване, те повличат със себе си няколко обвивки. Между обвивките и тестисите има оскъдно количество течност, която служи като лубрикант и спомага за свободното движение на семенниците в скротума. Обикновено тези обвивки не остават свързани с коремната кухина и тестисът е затворен херметично в сак от обвивките на скротума. Понякога обаче връзката не се прекъсва и между обвивките навлиза различно количество течност от коремната кухина. Този дефект може да се оправи спонтанно. Това хидроцеле е характерно за децата и се нарича комунициращо хидроцеле. Около 1-2% от децата се раждат по този начин. Много често този тип хидроцеле е комбиниран с ингвинална херния.

В повечето случаи точната причина за образуването на хидроцеле при мъжете над 40 годишна възраст не може да се установи. При някои системни заболявания, свързани с отоци по долната част на тялото, двата тестиса също се надуват. Това обаче не е урологично заболяване и тестисите спадат в момента, в който спаднат отоците.

При некомунициращото хидроцеле няма връзка между обвивките на тестиса и коремната кухина. В тези случаи механизмите на образуване на течност между словете на скротума са различни, а и много често неясни.
При по-възрастните мъже обикновено хидроцелето е резултат от възпаление или травма в областта на скротума.

Хидроцелето е често следоперативно усложнение при операциите за корекцията на ингвинална херния.

При малка част от пациентите има установен допълнителен общ проблем като редовна перитонеална диализа, състояние след операция или лъчелечение, полово-предавани заболявания или проблем в самия тестис – торзио, травми или туморни заболявания.

В тропиците хидроцелето често е следствие от паразитно заболяване, наречено филариоза. Паразитът живее в лимфните съдове на приемника и това води до нарушен лимфен дренаж и оток в съответната област.

До какви усложнения може да доведе хидроцелето?

Обикновено самото хидроцеле не нанася вреди върху тестиса и оплодителната способност на мъжа. Най-често хидроцелето представлява козметичен дефект.

Рядко хидроцелето може да доведе до атрофия на тестиса, поради притискане на кръвоносните съдове, хранещи тестиса. При травма на хидроцеле е възможно някоя от обвивките да се разкъса и да има интензивно кървене.

Важното при това състояние е да се отхвърли по-сериозно подлежащо заболяване, като ингвинална херния, различни инфекции и тумор.

Как се поставя диагнозата хидроцеле?

Диагнозата на хидроцелето се поставя със снемане на анамнеза и физикален преглед, които включват:

  • Снемане на информация за предходни събития, които биха могли да имат отношение към проблема.
  • Преглед на интимната област, което включва оглед и опипване на двата тестиса.
  • В някои случаи под тестиса се поставя светлинен източник. Това се прави рядко поради широкото разпространение на ултразвуковото изследване. Просветляването на скротума дава информация за степента на прозрачност на течността между обвивките на тестиса.
  • Ултразвуково изследване се използва за изключване на наличие на ингвинална херния.
  • По преценка на лекаря може да бъдат изследвани кръв и урина за отхвърляне на инфекция.

Какво е лечението на хидроцелето?

При децата с хидроцеле се изчаква поне една година поради голямата вероятност за спонтанното му изчезване. Ако хидроцелето не изчезне в този период, обикновено се препоръчва оперативно лечение.

При възрастните, при които подлежащата причина за хидроцелето е инфекция, след излекуването на възпалението, в рамките на няколко месеца се очаква хидроцелето да изчезне или да намалее значително. Ако това не се случи и ако хидроцелето нарасне до по-значими размери, така че да предизвиква дискомфорт или болки, се препоръчва оперативно лечение.

Оперативно лечение на хидроцелето

Операцията за хидроцеле се нарича хидроцелектомия и се извършва под обща, спинална или местна упойка. Каква упойка е най-удачна се обсъжда с лекаря преди операцията. При децата всички оперативни интервенции се извършват с обща анестезия.

При постъпването се взимат кръвни изследвания, провеждат се необходимите консултации в зависимост от упойката и се включват профилактично антибиотици. Процедурата е сравнително лесна и обикновено преминава без да има сериозни усложнения по време на самата операция.

Оперативният разрез се прави по кожата на скротума и дължината му зависи от размерите на хидроцелето. При установена комбинация на хидроцеле и ингвинална херния, разрезът може да бъде малко по-високо, което да позволи корекцията и на двата дефекта едновременно. Също така, често при операции за корекция на херния, може да бъде установено незабелязано от пациента хидроцеле. В тези случаи също обикновено се коригират и двата дефекта.

Подготовката за операция обикновено включва няколко неудобства.

  • Хигиенна подготовка – тя включва избръсване на интимната област, корема и бедрата.
  • Храната се ограничава за 10-12 часа преди операцията, а течностите се ограничават за поне 8 часа преди операцията.
  • Чревна подготовка – предоперативно изчистване на дебелото черво с клизма или прием на очистителни през устата не е задължително.

Какво се случва след операцията по повод на хидроцеле?

След операцията може да има оток на оперираната страна на скротума. Този оток нормално спада в рамките на една седмица. За затварянето на оперативната рана се слагат конци. В зависимост от използваните шевни материали може да се наложи свалянето на конците 7-8 дни след операцията. За този период обикновено раната се превързва периодично. При по-тежък оток на скротума след операцията може да бъдат поставяни студени компреси. Отокът би следвало да спадне в рамките на един месец след операцията. До отстраняването на конците раната не се мокри и се избягват тежки физически усилия. Някои лекари поставят дрен за 1-2 дни. Може да се наложи поставянето на уретрален катетър за отвеждане на урината, който обикновено се сваля в деня на операцията.

Хидроцелето рядко се появява повторно. Едно от усложненията след операцията са кръвонасядания, които отминават бавно и са свързани с лек дискомфорт и болки. Друго често усложнение след операцията е възпалението на тестиса.

При някои много възрастни пациенти или пациенти с множество придружаващи заболявания, упойката и операцията за хидроцеле може да е рискова за появата на сериозни усложнения. При тези пациенти може да се изведе течността от скротума с помоща на ехограф и като се използва игла. Източва се в максимален обем събралата се течност. Това решение на проблема е временно, тъй като хидроцелето отново се надува. За да се избегне повторното надуване, след източването на течността може да се инжектира склерозиращо вещество. То предизвиква „слепване“ на отделните обвивки около тестиса и намалява риска от повторната поява на голямо количество течност в скротума. Преди да се пристъпи към оперативно лечение е важно да бъде преценен риска и оценена ползата от операцията.

Неоперативно лечение на хидроцелето

Няма неоперативно лечение. Ако хидроцелето не предизвиква болки или дискомфорт и няма подлежащ по-сериозен проблем, то може да не се оперира. Пристъпването към оперативно лечение, когато няма медицински показания и при козметични дефекти, е решение изцяло на пациента.

проф. Ненчо Смилов д.м., д-р Панчо Панчев

Сподели това: