Цистоскопия

Какво е цистоскопия?

Цистоскопия е инвазивно диагностично ендоскопско изследване, при което се прави оглед на пикочния канал (уретра) и пикочния мехур. Изследването е инвазивно, тъй като е свързано с въвеждане на инструмент в тялото на пациента. Изследването само по себе си е диагностично, тъй като огледът на мехура дава информация за състоянието на долните пикочни пътища. Ендоскопските процедури са популярни с името „безкръвни“, тъй като няма разрез по кожата. Ендоскопският инструмент се нарича цистоскоп и се въвежда в пикочния канал (уретрата). Цистоскопът е оптичен уред, който е снабден с осветление.

В кои случаи е необходима цистоскопия?

Цистоскопията дава най-добра информация за състоянието на лигавицата (вътрешния слой) на пикочния мехур. Стандартните образни изследвания в урологията – ултразвуково изследване (ехография), компютърна томография (КАТ или скенер) – не могат да заменят цистоскопията.
Тя е неотменима част от диагностиката на различни състояния, свързани с уретрата и пикочния мехур, като карцином на пикочния мехур, камъни в пикочния мехур, вродени заболявания на отделителната система и др.

Кога се извършва цистоскопия?

 • Кръв в урината. Медицинският термин е хематурия (виж тема ХЕМАТУРИЯ). Кръвта в урината е симптом, не е заболяване. За диагностицирането на точната причина за появата на кръв в урината е необходимо провеждането на цистоскопия.
 • Карцином на пикочен мехур. Това е петият най-често срещан тумор в Европа, като при жените е с по-ниска честота, но и по-често се диагностицира в по-напреднал стадий. Тъй като най-честият карцином на пикочния мехур се образува от най-вътрешния слой на органа, цистоскопията е златен стандарт за диагностиката на туморите на пикочния мехур. (За повече информация виж тема КАРЦИНОМ НА ПИКОЧНИЯ МЕХУР)
 • Камъни в пикочния мехур. Те се образуват в резултат на утаяване на минерали в пикочния мехур. Точна информация за техния брой, големина и първична причина за образуване може да бъде получена с цистоскопско изследване. (За повече информация виж тема КАМЪНИ В ПИКОЧНИЯ МЕХУР)
 • Анатомични аномалии. Вродените заболявания на отделителната система са много висок процент от всички вродени аномалии. За да се потвърдят или отхвърлят, често е необходима цистоскопия.
 • Чужди тела в пикочния тракт. Чуждо тяло в организма е всеки предмет, който не произхожда от организма. Най-често тези предмети попадат в организма през естествени отвори и се откриват в кухи органи. В по-големия брой от случаите се касае се за чужди тела в пикочния мехур.

Цистоскопията като етап от ендоскопско оперативно лечение

Цистоскопията се извършва като първи етап при повечето ендоскопски оперативни интервенции. Най-честите заболявания при жените са:

 • Тумори на пикочен мехур: извършва се оглед на мехурната лигавица (цистоскопия) и се изрязва в дълбочина всеки участък, съмнителен за тумор.
 • При ендоскопско оперативно лечение на конкременти в пикочен мехур. През уретрата се вкарват инструменти, които позволяват разбиването на камъка и изваждането на отчупените фрагменти с щателен оглед на мехурната лигавица (цистоскопия). Операцията се нарича цистолитотрипсия или цистолитолапаксия.
 • При интерстициален цистит.
 • Поставяне и сваляне на стентове в уретерите.

Как се извършва цистоскопията?      

Пациентът се поставя на операционната маса в литотомна (гинекологична) позиция. След почистване на интимната област и инсталиране на съответната упойка цистоскопът се въвежда в уретрата. След огледа на уретрата се достига до пикочния мехур.

Процедурата не е продължителна – обикновено трае между 15 и 30 минути.

Метален ригиден цистоскоп

Има два вида цистоскопи (основният ендоскопски оптичен инструмент): твърди (ригидни) и гъвкави (флексибилни).

Предимството на ригидната цистоскопия е възможността, при евентуална находка в пикочния мехур, да бъдат въведени допълнително инструменти (за взимане на проба, за захващане на чуждо тяло и др.).

Как пациентите да се подготвят за предстояща цистоскопия?

Преди процедурата на пациентите се препоръчва добро хигиенизиране и бръснене на интимната област. При планирана обща венозна анестезия на пациентите се обяснява необходимостта от глад и жажда за 6 часа преди интервенцията.

Лекарите ще преценят дали има лекарства, които се налага да спрете да приемате преди манипулацията.

Урологът може да препоръча прием на антибиотик преди и след манипулацията, за да се предотврати инфекция на долните пикочни пътища.

Какво да очаквате след цистоскопията?

Повечето пациенти могат веднага да възстановят ежедневната си дейност след интервенцията. В случаите, при които цистоскопията се провежда под венозна анестезия, трябва да минат няколко часа преди пациентът да може да продължи ежедневните си дейности.
След цистоскопия е нормално да има:

 • Кървене. Поради инвазивността на изследването, често първите 1-2 уринирания след манипулацията са съпроводени от минимално количество кръв в урината. Кървенето обикновено спира бързо, рядко се налага допълнителна терапия.
 • Болки при уриниране. Обикновено са слаби, парещи болки при уриниране, които отшумяват бързо след интервенцията.
 • Често уриниране.

В редки случаи се срещат усложнения, като:

 • Задръжка на урина (ретенция) – невъзможно уриниране. Това не е често срещано усложнение, но е спешно състояние и в тези случаи задължително трябва да се потърси медицинска помощ.
 • Продължително отделяне на ярко-червена урина с множество съсиреци – по-често при пациенти, приемащи антикоагуланти или антиагреганти. Пациентите се съветват да приемат много течности, като при липса на подобрение да се потърси медицинска помощ.
 • Инфекция – силни болки с парене при уриниране, които продължават повече от 2-3 дни. Може да наложи по-продължителен антибиотичен курс на лечение. Пациентите се съветват да приемат много течности.
 • Болки в корема с гадене и повръщане.
 • Фебрилитет (температура) над 38.5оС с втрисане.
 • Травма на уретрата – може да наложи поставяне на уретрален катетър.
 • Рискове, свързани с общата упойка.

проф. Ненчо Смилов

Сподели това: