Кондиломи (аногенитални брадавици)

Аногениталните брадавици са доброкачествени епителни разраствания, причинени от инфекция с човешки папилома вирус. Те са много чести, особено сред младите хора. Смята се, че с широкото разпространение на ваксинацията срещу човешкия папилома вирус, в бъдеще честотата на това заболяване рязко ще намалее.

При установяване на кондиломи веднага трябва да се потърси консултация със специалист за изследване, лечение и проверка за инфекция с други полово предавани инфекции.

Какво причинява аногениталните брадавици?

Човешкият папилома вирус се предава главно по полов път, но може да се предаде и пренатално (по време на раждане). Аногениталните бладавици са силно заразни. Вероятността да се предадат между половите партньори е повече от 60%. Повече от 95% от половите брадавици се причиняват от човешки папилома вирус типове 6 и 11. Тези типове не са свързани с висок риск от образуването на рак. Типове 16 и 18 са свързани с висок риск от неопластична (ракова) трансформация. При инфектиране с човешки папилома вирус типове 6 и 11 е възможно да се получи и съпровождаща инфекция с високо рисковите типове 16 и 18 човешки папилома вирус.

 

Какви са рисковите фактори за заразяване с човешки папилома вирус?

Рискови фактори за заразяване са човешки папилома вирус са:

 • Различни сексуални партньори.
 • Ранно започване на полов живот.
 • Анамнеза за други прекарани полово предавани инфекции (20% от хората с аногенитални брадавици имат други полово предавани инфекции).
 • Често практикуване на анален полов акт. Перианални брадавици могат да се получат и без извършване на анален полов акт. Перианални бладавици и брадавици в аналния канал се получават при мъжете и жените, но са значително по-чести при хомосексуалните мъже. Брадавиците в аналния канал може да се получат и без пенетриращ анален контакт.
 • Мануалният полов акт увеличава риска от получаване на анални брадавици.
 • Имуносупресия (подтискане на имунната система, например при трансплантирани болни и СПИН).

Какви са симптомите от аногениталните брадавици?

Обикновено оплакванията са от наличие от лезии в аногениталната област. В определени случаи брадавиците могат да сърбят, кървят, да причинят диспареуния (болки), а при засягане на уретрата да променят струята при уриниране.

Преценява се риска от наличие на други съпровождащи полово предавани инфекции.

 • Оплаквания като течение от уретрата или влагалището, болка в таза, перинеума и тестисите, периодично или посткоитално кървене, диспареуния и други.
 • Сексуалната активност в предходните 3 месеца.
 • Контрацепция и използване на презервативи.
 • Вероятността от бременност.
 • Рискът от СПИН.

Как изглеждат аногениталните брадавици?

 • Лезиите може да бъдат единични и множествени. При голям брой на брадавиците те може да се обединят и да се образува обща маса.
 • Брадавиците по влажната и без окосмяване кожа обикновено са меки и некератинизиращи, докато тези по сухата и окосмена кожа са по-често твърди и кератинизират.
 • Брадавиците може да са пигментирани или да не са пигментирани. Цветът може да е розов, червен, бял, сив или кафяв.
 • Обикновено брадавиците се образуват в местата, които най-често се травмират при полов акт.
 • Брадавиците могат да се намират по:

При мъжете, които не са обрязани – френулума, короната, главичката на пениса и вътрешната част на препуциума, отвора на уретрата, тялото на пениса и скротума. При обрязаните мъже – предимно по тялото на пениса, отвора на уретрата и скротума.

При жените – лабиите, клитора, отвора на уретрата, входа на влагалището, влагалището и шийката на матката.

И при двата пола – перинеума, слабините, пубиса, перианалната област и аналния канал. Хомосексуалните мъже са сповишен риск от полово предавани инфекции и засягане на аналния канал, перианалната област и уретрата.

Групирани брадавици в областта на пениса и на ануса

 

Какви изследвания се извършват при съмнение за аногенитални брадавици?

Физикалният преглед се извършва внимателно и основно при добро осветление. При жените се извършва оглед на влагалището и шийката на матката. При мъжете се оглежда пениса, главичката и препуциума и скротума. При двата пола се извършва оглед на перинеума, слабините и пубисната област. При жените и хомосексуалните мъже и данни за анален контакт се извършва ректоскопия.

Поставянето на диагнозата за наличе на кондиломи с биопсия и типизиране на вируса не се извършва рутинно.

Извършването на биопсия обаче е необходимо при:

 • Неясна диагноза.
 • Атипичен вид на лезиите – плоски или леко надигнати, пигментирани, плътни или разязвени брадавици.
 • Атипични оплаквания – сърбеж, болка, кървене, образуване на кора.
 • При висок риск от рак, свързан с наличието на инфекция с човешки папилома вирус.
 • Брадавици, неотговарящи на проведеното лечение.

Какво трябва да се направи при съмнение за инфекция с аногенитални брадавици?

Най-добре е да се потърси консултация с уролог, гинеколог или кожен лекар с насоченост за лечение на полово предавани инфекции. В тези случаи може да се предостави възможност за комплексна диагностика и лечение на кондиломите, включително и оперативно отстраняване. Проблемни случаи, когато е необходима комплексна диагностика и лечение са,:

 • При неясна диагноза.
 • При съмнение за наличие на предраково състояние или рак.
 • Когато брадавиците са разположени в трудно достъпни места – в ануса, във влагалището или по шийката на матката и уретрата.
 • Когато пациентът е дете, бременна жена или с намалена имунна защита поради някаква причина.
 • Когато има рецидив на кондиломите.
 • Когато кондиломите не се поддават на проведеното лечение или пациентът не може да търпи страничните ефекти.
 • Когато има съпровождащи други полово предавани инфекции.

При тези ситуации трябва да има възможност за:

 • По-внимателно и разширено изследване за други полово предавани инфекции.
 • По точна диагноза, свързана с изследване на правото черво и ануса (извършване на ректоскопия), изследване на уретрата (извършване на уретроскопия), внимателен оглед на влагалището и шийката на матката.
 • Взимане по хирургичен начин на материал за изследване (биопсия от лезията).
 • Всички варианти за лечение на кондиломите, включително оперативно лечение. Особено трудно е оперативното лечение, когато брадавиците са разположени в аналния канал или уретрата.

Какво е лечението на аногениталните брадавици?

Обикновено не се провежда лечение. Една трета от брадавиците изчезват спонтанно в рамките на 6 месеца.

 • Подофилин крем или разтвор. Не трябва да се използва при бременни. Подходящ за лечение на меките некаратинизиращи генитални брадавици. Продължителността на лечение е до 5 седмици.
 • Имиквимод крем. Не трябва да се използва при бременни. Използва се както при кератинизиращи, така и при некератинизиращи външни лезии. Продължителността на лечение е до 16 седмици.
 • Трихлороцетна киселина. Трябва да се прилага в болнични условия от специалист поради корозивното й действие върху кожата. Понякога тя се прилага при много плътни брадавици или при бременни, при които другите медикаменти са противопоказани.
 • Течно масло, съдържащо смес от катехини от зелен чай.
 • Оперативно лечение с криотерапия, конвенционално изрязване, изгаряне с ток или лазер.

Каква е ефективността на лечението на аногениталните брадавици?

Само оперативното лечение постига 100% изчистване на брадавиците.

Рецидиви се наблюдават след всички методи на лечение на кондиломите. Честотата на рецидив след лечение на брадавиците или появата на брадавици в нови области, незасегнати преди това от вируса, са между 20%-30%.

Всички терапевтични методи са свързани с появата на сърбеж, болка, парене и получаването на ерозии в областта на приложение.

Всички локално прилагани медикаменти могат да причинят кожни реакции. Когато тези реакции са силно проявени, лечението трябва да се спре и да се направи консултация с лекар.

Лечението с Podophyllotoxin изчиства брадавиците в 45%-70% от случаите и има странични ефекти в 65% от случаите.

Лечението с Imiquimod изчиства брадавиците в 35%-70% от случаите.

Задължително е периодично да се провеждат контролни прегледи, за да се проследят както ефекта от лечението и страничните ефекти, така и да се установят рецидивите и евентуалното разпространение на брадавиците в нови области.

При добър ефект от лечението, но ангажиране от кондиломите на нови области терапията се продължава, а в случаите с липса на ефект в рамките на 6 седмици (8-12 седмици за Imiquimod) или силни странични действия се налага промяна в метода на лечение.

Каква е прогнозата при наличие на аногенитални брадавици?

Инфекцията с вируса остава за цял живот, като рецидивите са чести. Без лечение в 30% от случаите брадавиците изчезват спонтанно в рамките на 6 месеца от появата. Брадавиците могат да останат същите, но могат и да увеличат размера си.

Усложненията включват психологически стрес от наличието на инфекцията, образуване на рак в някои от брадавиците и увеличен риск от развитието на някои видове ракови образования.

Рискът от карцином in situ на шийката на матката се удвоява при жените с данни за заразяване с кондиломи. Пациентите с аногенитални брадавици са с увеличен риск за аногенитални карциноми, както и рак на кожата и лимфоми.

Може ли да се предотврати заразяването с човешки папилома вирус?

Проучванията показват противоречиви резултати за превантивната роля на презервативите по отношение на заразяването с човешки папилома вирус.

Има две ваксини срещу човешкия папилома вирус – двувалентна и четиривалентна. Докато двувалентната ваксина профилактира развитието на карцином на шийката на матката, четиривалентната ваксина профилактира развитието както карцинома на шийката на матката, така и аногениталните брадавици.

Ваксините срещу човешкия папиломен вирус са много ефективни при предпазването от инфектиране със съответните типове човешки папиломен вирус при имунизираните жени. Проучванията показват, че и двете ваксини предпазват над 99% от развитие на предракови лезии, свързани с типове 16 и 18 човешки папиломен вирус при младите жени. Предполага се, че предпазването се поддържа за поне 10 години.

Използването на тези ваксини при мъжете в момента е спорно. Смята се, че имунизацията на мъжете ще намали честотата на аногениталните брадавици при хетеросексуалните мъже.

проф. Ненчо Смилов д.м.

Сподели това: