Обрязване и грижи за необрязания пенис

При раждането си пенисът на момчетата е покрит с кожичка, която се нарича препуциум. Едно от решенията, които някои родители вземат за своето момченце, е дали да го подложат на обрязване. Циркумцизията е оперативна процедура, при която се отстранява препуциума и се „оголва“ върха на пениса.

В случай, че пенисът не е обрязан, е препоръчително да се спазват някои прости правила.

Как да се почиства препуциума на бебето?

В първите няколко месеца препуциума на пениса на бебето се почиства със сапун и топла вода. Памук и дезинфектанти не са необходими. Не трябва да се опитва да се издърпва кожичката, ако тя все още е залепена за главичката на пениса.

Кога ще се освободи препуциумът?

През първите няколко години от живота на момченцата кожичката на пениса обикновено се отлепя от главичката. При някои момчета това се случва веднага или малко след раждането, но това е рядко. Времето когато ще се случи отлепването на препучиума от главичката е различно за всяко дете. Това може да отнеме няколко седмици, месеци или години. След отлепването препуциумът вече ще може да бъде издърпван зад главичката на пениса. Това се нарича ретракция на препуциума или „забелване“.

При повечето момчета забелването става свободно преди да станат на 5 годишна възраст, но в някои случаи това може да не се случи до започване на пубертета. С времето момчетата опознават тялото си по-добре и се научават сами да забелват пениса си. Въпреки всичко, ретракцията („забелването“) на препуциума никога не бива да бъде извършвана насилствено. Не трябва да се правят опити за изтегляне на препуциума преди той да се е отделил напълно от главичката на пениса. Това може да предизвика силна болка, кървене и разкъсване на кожата. В България като традиция е останало схващането, че кожичката на пениса на детето трябва да бъде издърпана максимално рано. Нерядко такова схващане се застъпва и от някои лекари. НО ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ НАСИЛСТВЕНОТО ИЗДЪРПВАНЕ НА ПРЕПУЦИУМА, Т.НАР. „ЗАБЕЛВАНЕ“ НА ПЕНИСА, Е ПРАКТИКА, КОЯТО ОТДАВНА СЕ ОТРИЧА И Е ВРЕДНА ЗА ДЕТЕТО.

Какво е бялото нещо под кожичката?

В момента на отделянето на кожичката от главичката на пениса кожните клетки се подменят. Тези клетки приличат на бели перлени бучици под кожичката, които се наричат смегма. Смегмата е нормално нещо и не бива да се тревожим за нея.

На какво трябва да научим момчето?

Кожичката на момчето може да се отдели, преди то да е достигнало пубертета. Ако това стане, е редно от време на време да се забелва препуциумът и да се измива главичката на пениса. В момента на достигането на пубертета, момчето следва да почиства препуциума си като част от ежедневната си хигиена, също като миенето на зъбите.

Момчето трябва да се научи да мие своя препуциум по следния начин:

 • Стъпка 1: Нежно изтегляне на препуциума назад и оголване на главичката.
 • Стъпка 2: Почистване на препуциума и главичката на пениса със сапун и топла вода.
 • Стъпка 3: Връщане на препуциума обратно над главичката на пениса.

Има ли още нещо, за което да се внимава?

Докато момчето е бебе, периодично трябва да се проверява дали дупчицата в препуциума е достатъчно широка. Това е необходимо, за да може да се уринира нормално.

Трябва да се потърси консултация с педиатър или уролог, ако:

 • Струята на урината е силно изтъняла или се уринира с прокапване.
 • Изглежда, че детето изпитва дискомфорт при уриниране.
 • Препуциумът е зачервен и подут.

Обрязване – за и против

Както всяка операция, обрязването се извършва при съответните медицински показания. Повечето от показания са с дългосрочни ефекти. Пациентите и родителите трябва да бъдат наясно с ползите и рисковете от хирургичното лечение.

Обрязването няма доказан ефект върху мъжката плодовитост. Влиянието на операцията върху сексуалното удоволствие има противоречиви резултати от различни изследвания, като повечето проучвания установяват липса на влияние или повишена чувствителност при половия акт.

’’ЗА’’ обрязването

’’ПРОТИВ’’ обрязването

 • Може да бъде разглеждано като обезобразяване
 • След операцията може да има болки за някакъв период от време
 • Операцията има много малко непосредствени ползи
 • Могат да възникнат усложнения като:
  • Кървене от оперативната рана
  • Отнемане на повече от кожичката на пениса по време на операцията, което може да предизвика неточно зарастване и скъсяване на пениса.
  • Бавно зарастване на оперативната рана
  • Инфектиране на оперативната рана

проф. Ненчо Смилов д.м.

Сподели това: