Странични ефекти от лечението на ДПХ

Страничните ефекти от лечението на ДПХ са свързани с различните форми на терапия – медикаментозна, миниинвазивно или оперативно лечение.

Странични ефекти, свързани с медикаментозната терапия на ДПХ

  • α-блокери (алфа-блокери)

Лекарствата от тази група предизвикват релаксация на мускулите в простатата и шийката на пикочния мехур и по пози начин облекчават и усилват силата на уринния ток. Страничните действия включват слабост, замайване, отпадналост, назална конгестия и ретроградна еякулация (при еякулация спермата отива в пикочния мехур, вместо да се изхвърля през уретрата навън). Въпреки че α-блокерите не предизвикват еректилна дисфункция или намаляване на либидото, тези странични действия се съобщават в определени случаи.

  • 5-α-редуктазни инхибитори (пет-алфа-редуктазни инхибитори)

Тези лекарства могат да забавят нарастването на простатата и да намалят нейните размери черз промяна в действието на определени хормони. Страничните ефекти са увеличение на гърдите, еректилна дисфункция и намаляване на либидото.

Странични ефекти, свързани с оперативното лечение

Отворено оперативно лечение

  • Аденомектомия (трансвезикална или ретропубисна простатектомия)

Интраоперативно е възможно умерено кървене, като много рядко се налага извършване на кръвопреливане. В близкия следоперативен период нормално се налага промиване на мехура със стерилен серум в първите 24 часа. Възможно е кървене и запушване на катетъра от съсиреци. Както при всяка операция може да се появи инфекция. В късния следоперативен период страничните ефекти са свърани с еректилната дисфункция и инконтиненцията (изпускане на урина).

  • Трансуретрална резекция на простатата (ТУРП)

Трансуретралната резекция на простатата е най-често извършващата се процедура за отстраняване на аденома на простатната жлеза. При тази операция се отстранява вътрешната част на жлезата на малки парченца, които се избутват в пикочния мехур. В края на операцията тези парченца се изсмукват навън през уретрата.

Оплакванията обикновено отзвучават много бързо поради високата ефективност на тази операция. Обикновено катетърът се отстранява в рамките на три дни следоперативно. Страничните ефекти са: кървене по време на операцията, което може да наложи извършването на кръвопреливане; значително абсорбиране на течности по време на операцията; електролитен дисбаланс от промивните течности (това не се случва при използването на биполярен резектоскоп); импотентност; инконтиненция на урината (изпускане на урина).

  • Трансуретрална инцизия на простатата (ТУИП)

Трансуретралната инцизия на простатата се извършва чрез използване на високочестотен ток или лазер. Възможни странични действия са еректилна дисфункция (4-25%), инконтиненция на урината (˂1%) и ретроградна еякулация (6-55%). В около 10% от случаите се налага да се направи повторна трансуретрална инцизия на простатата в рамките на 15 години (Fitzpatrick 2007 – Side effects of treatments for BPH).

  • Фотоселективна вапоризация на простатата

Фотоселективната вапоризация на простатата използва високо енергиен лазер за вапоризиране на простатата и едновременна каутеризация. Най-честото усложнение е наличето на малко кръв в урината. Този лазер може да се използва при пациенти в увредено общо състояние и в случаите когато не може да се спре антикоагулантната терапия.

  • Трансуретрална микровълнова термотерапия

При този тип миниинвазилно лечение се използва топлина, за да се лекува ДПХ. Страничните ефекти са често уриниране, възпаление и леко кървене. Тази форма на миниинвазивно лечение на ДПХ не е толкова ефективна в сравнение с другите форми на оперативно лечение, но е с малко странични ефекти.

  • Трансуретралната иглена аблация

При това лечение се използват радиочестотни вълни за изгаряне на излишната простатна тъкан. Страничните ефекти включват ретенция на урината (13-42%), която преминава в рамките на 2-3 дни, стриктура на уретрата (2%), дизурия (болка/парене по време на уриниране), която преминава обикновено в рамките на 7 дни, еректилна дисфункци (˂2%), кръв в урината, която обикновено преминава в рамките на 2 дни.

  • Простатен стент

Поставянето на стент може да пчинини болка, инфекция и разрастване на тъкан около стента. Този метод се препоръчва за временно облекчаване на оплакванията до взимането на решение за окончателна форма на лечение.

проф. Димитър Младенов д.м.н.

Сподели това: