Превенция на ДПХ

ДПХ представлява доброкачествено увеличение на простатата, което се случва с напредване на възрастта и се дължи на хормонален дисбаланс или други фактори, повлияващи растежа.

ДПХ причинява отслабване на струята, чувство за недоизпикаване, често уриниране, спешни позиви за уриниране, изтичане на капки след приключване на уринирането, прекъсване на струята, напъване за започване и поддържане на уринирането, уриниране на кръв. Симптомите, свързани с ДПХ, са следствие на разрастването на простатата около и в уретрата и в областта на изхода на пикочния мехур.

Въпреки че редица от рисковите фактори за намаляване на риска от развитие на ДПХ не могат да бъдат променени, с някои обикновени мерки би могло да се намали рискът от развитие на предизвикващо оплаквания и налагащо лечение заболяване, както и да се подобрят оплакванията при пациентите на активно проследяване или медикаментозна терапия.

Промяна в начина на живот

В случаите, когато вече има развито ДПХ, възможността за превенция е пропусната, но възможността да се промени начина на живот и човек да предприеме мерки за здравословен начин за поведение и да бъде максимално в добра кондиция, трябва да е в основата на поведението му.

Увеличаване консумацията на плодове и зеленчуци: Плодовете и зеленчуците съдържат в значителни количества противовъзпалителни съставки, като антиоксиданти, полифеноли, витамини, минерали и фибри. Редица проучвания показват, че храните намаляват риска от развитие на ДПХ (Kristel; Rohrmann; Schwarz).

Намаляването на консумацията на мазнини и червено месо се застъпва от различни проучвания за намаляване на риска от развитие на ДПХ (Kristal).

Използване на растителни протеини: те осигуряват всички хранителни вещества, необходими за здравословното състояние на простатата. Установено е, че диетата, богата на растителни протеини, намалява риска от карцином и други заболявания на простатата. Проучванията предполагат също, че изофлавоните, съдържащи се в соята могат да помогнат за намаляване на риска от развитие на ДПХ (Ren). Боб и леща намаляват риска от развитие на ДПХ, докато яйцата и месото от птици увеличават този риск (Bravi).

Зелен чай: Зеленият чай съдържа съставки, наречени катехини, които се натрупват в простатата и оказват влияние върху произвеждането и действието на хормоните и могат да бъдат полезни в лечението на ДПХ (Liao).

Храни и добавки, вредни за простатата: някои храни и добавки са вредни за простатата, включително, но не само месото, калция, хондроитин, както и храните, богати на захар.

Прием на полезни добавки: установените добавки с полезно влияние върху простатата, намаляване на риска от развитие и подпомагащи лечението на ДПХ са: витамин D, цинк, Saw Palmetto, β-ситостерол, червена боровинка, DIM, Pygeum africanum, корен от коприва, полен от ръж (cernilton), Quercetin, куркума и екстракт от зелен чай.

Хидратация: консумирането на достатъчно количество течности е важно за простатата, но при развитие на ДПХ и с напредване на възрастта това може да доведе до често уриниране през нощта. Това може да се предотврати донякъде чрез ограничаване на приема на течности вечер след 19.00 ч.

Поддържане на здравословно тегло: редица проучвания показват връзката между наднорменото тегло и риска от развитие на ДПХ (Moul; Parsons). Редуцирането на излишното наднормено тегло обаче не гарантира предотвратяване на развитието на ДПХ, но категорично помага за общото здравословно състояние.

Спорт: редовното движение и спорт категорично намаляват риска от развитие на ДПХ (Sea), като се намалява и наличното наднормено тегло.

Стрес: проучванията показват, че психологическият стрес засилва оплакванията, свързани с ДПХ (Ullrich).  Предполага се, че промени в хормоналните нива или засягане на симпатиковата нервна система могат да обяснят връзката между развитието и прогресията на ДПХ и стреса. Използването на техники за намаляване на стреса може да повлияе благоприятно оплакванията, свързани с ДПХ.

Хормонален баланс: хормоните играят директна роля в развитието на ДПХ. Поддържането на хормонален баланс помага за нормалното развите на простатата и мъжкото здраве.

Сексуален живот: предполага се, че нормално воденият сексуален живот има здравословно значение за простатната жлеза.

Избягване излагането на токсини: трябва да се избягва излагането на химикали и вещества, които могат да увеличат риска от развитие на ДПХ (Fritschi).

Намаляване на консумацията на кофеин: кафето, колата и енергийните напитки, съдържащи кофеин, черният чай и шоколадът могат да засилят оплакванията от ДПХ.

Пикантни и солени храни: тези храни могат да засилят симптомите, свързани с ДПХ.

Консумация на алкохол: консумирането на умерено количество алкохол дневно се смята за безопасно, докато консумирането на големи количества алкохол засилват оплакванията от ДПХ.

Избягвайте употребата на антихистамини и лекарства за отпушване на носа: те могат да засилят оплакванията свързани с ДПХ.

Не отлагайте уринирането: отлагането на уринирането може да влоши симптомите, свързани с ДПХ, като в определени случаи това може да доведе дори до инфекция и остра задъжка на урината.

Захарен диабет: високата кръвна захар и наднорменото тегло са рискови фактори за развитието и прогресията на ДПХ. При наличие на захарен диабет е необходимо да се поддържат нормални нива на кръвната захар.

„Настиване“: връзката между симптомите от долните пикочни пътища и студеното може да се дължи на активиране симпатиковата нервна система, когато е студено, което да доведе до увеличение тонуса на гладката мускулатура в простатата и свързаното с това влошаване на оплакванията, свързани с ДПХ.

проф. Димитър Младенов д.м.н.

Сподели това: