Зеленият лазер променя стандарта в оперативното лечение на ДПХ

Какво представлява зеленият лазер?

Последният модел XPS ЗЕЛЕН ЛАЗЕР е най-модерната система за оперативно лечение на доброкачественото увеличение на простатата (ДПХ). Този високотехнологичен метод осигурява едновременно ефективно и безопасно минимално-инвазивно лечение при оплаквания от затруднения с уринирането, дължащи се на увеличение на простатата.

Използването на ЗЕЛЕНИЯ ЛАЗЕР за оперативно лечение на ДПХ става все по-популярно и търсено от пациентите и уролозите поради своята ефективност и безопасност. Оперативното лечение със ЗЕЛЕН ЛАЗЕР е единствен по рода си метод за лечение на простатата, позволяващ бързо повлияване на оплакванията на пациентите (усилване на стурята и намаляване на честотата на уриниране), минимални и леки странични ефекти и бързо възстановяване.

Ползата от операция със зелен лазер

ЗЕЛЕНИЯТ ЛАЗЕР вече се използва като алтернатива на ТРАНСУРЕТРАЛНАТА РЕЗЕКЦИЯ НА ПРОСТАТАТА, като е еднакво ефективен по отношение на повлияване на оплакванията, но по-безопасен и по-щадящ за пациента. Освен това, благодарение на високата му мощност, с последния модел XPS ЗЕЛЕН ЛАЗЕР могат да се оперират успешно много големи простатни жлези. Това е от изключително значение, тъй като иначе тези пациенти трябва да се подложат на отворена операция.

Новата XPS система е в значителна степен безопасна и гарантира в голяма степен безкръвна операция дори и при високо-рискови пациенти (приемащи антикоагуланти, при пациенти с пейсмейкъри или пациенти с множество заболявания).

В сравнение с другите оперативни техники за лечение на аденома на простатата последният модел с висока мощност XPS ЗЕЛЕН ЛАЗЕР показва едновременно отлични резултати и минимални странични ефекти.

Преимущества на зеления лазер:

 • Повечето пациенти могат да се изпишат в рамките на 24 часа.
 • Бързо възстановяване на уринирането.
 • Дълготрайно подобрение на силата на уриниране.
 • Възстановяване с нормална активност в рамките на 2-3 дни.
 • Възстановяване до пълно натоварване в рамките на 4-6 седмици.
 • Усложненията са много редки и като правило леки.
 • Значително по-малък риск от кървене в сравнение с другите оперативни методи.
 • Не се засяга сексуалната функция.
 • Ретроградната еякулация е рядка.
 • Значително намаляване на оплакванията от притискането на уретрата от простатата.

Рискове, свързани с извършването на операция със зелен лазер

Всяка оперативна процедура крие определени рискове. Най-често усложнения са леки и те са:

 • Наличие на малко кръв в урината, типично за няколко дни до една седмица.
 • Раздразнение на пикочния мехур – често уриниране, понякога съпроводено със спешни позиви за уриниране.
 • Раздразнение на уретрата – често уриниране, парене при уриниране.
 • Ретроградна еякулация – спермата при еякулация се връща в пикочния мехур, а не се изхвърля навън през уретрата.

Безопасен ли е зеленият лазер?

До момента със ЗЕЛЕН ЛАЗЕР в света са извършени повече от 700 000 операции. ЗЕЛЕНИЯТ ЛАЗЕР е признат за значителен пробив в лазерната технология поради бързата и прецизна процедура без засягане на околните тъкани и съдове. Той е ефективен, безопасен и позволяващ бързо възстановяване метод, превъзхождащ останалите минимално-инвазивни методи за лечение на аденома на простатата.

Зелен лазер или трансуретрална резекция на простатата?

Исторически лечението на доброкачественото разрастване на простатата се свързва с отворена класическа операция. Тя представлява значителна хирургическа интервенция през корема и е свързана с продължителен болничен престой и дълго възстановяване.

С развитието на техниката става възможно до простатата да се достигне през уретрата (канала на пениса) и да се нареже на малки парченца, които да се изсмучат навън през работния инструмент, наречен резектоскоп. Тази форма на оперативно лечение се нарича трансуретрална резекция на простатата (ТУРП), предпочитана е при обем на простатата до 80 сс и е основа в лечението на ДПХ в продължение на десетилетия.

Стремежът и търсенето както на пациентите така и на уролозите към по-бързо възстановяване, по-бързи резултати и по-малко, по-леки странични ефекти на лечението води до развитието на алтернативни методи на лечение на аденома на простатата. В последните две десетилетия силно развитие в лечението на аденома на простатата придобива използването на високо-технологични енергийни източници и на първо място различни видове лазери.

Целта на новите технологии е да са по-малко инвазивни, да са по-ефективни и да предоставят по-бързо възстановяване и по-бързо подобрение на оплакванията. От всички нови технологии за стандартна употреба при лечение на доброкачественото разрастване на простатата са разрешени само лазерите. ЗЕЛЕНИЯТ ЛАЗЕР е най-безопасният метод за оперативно лечение на аденома на простатата.

Кога е показана операцията със зелен лазер?

Показанията за лечение със ЗЕЛЕН ЛАЗЕР са същите както и за ТУРП и отворено оперативно лечение. Така че всеки пациент, който е показан за извършването на ТУРП или отворено оперативно лечение е показан и за извъшване на фотоселективна вапоризация на простатата със ЗЕЛЕН ЛАЗЕР.

Като правило мъжете с увеличена простата, които не се повлияват от медикаментозното лечение или предпочитат да се оперират са подходящи за лечение със ЗЕЛЕН ЛАЗЕР. Освен това всички пациенти, които са получили усложнения от увеличената простата също са показани за оперативно лечение и съответно за лечение със ЗЕЛЕН ЛАЗЕР.

Фотоселективна вапоризация на простатата със зелен лазер

Фотоселективната вапоризация на простатата със зелен лазер представлява амбулаторна процедура извършваща се от уролог специално подготовен да извършва тази операция.

Анестезията може да бъде обща, спинална или нервен блок със седация. Уролога въвежда в уретрата цистоскоп с който се достига до простатата. През цистоскопа се въвежда тънко лазерно влакно, което се насочва към аденома на простатата. Лазерният лъч последователно се насочва към различните области на обструкция на уретрата от разрастналия се аденом. Последователно тъканта се изпарява като се отнема максимално количество да преодоляване на запушването на уретрата. След изпарението на тъканта топлината слепва кръвоносните съдове, което в голяма степен намалява кървенето в сравнение с другите оперативни методи за лечение на доброкачественото разрастване на простатата. Често след процедурата се поставя временно уретрален катетър за дрениране на урината от пикочния мехур. Продължителността на операцията зависи от обема и формата на простатата, но в повечето случаи трае около 1 час.

Възстановяване след операция със зелен лазер

Обикновено пациентите се наблюдават за няколко часа след операцията и могат да бъдат изписани.

Уретралният катетър в зависимост от обема на простатата и продължителността на операцията може да се свали веднага, но обикновено това се случва след два дни. Значителна част от пациентите се изписват в къщи на следващият ден без уретрален катетър. При някои пациенти, особено при тези със значителни оплаквания или с увреден и слаб пикочен мехур се налага катетърът да остане за по-дълъг период.

През първата седмица може да се очаква да има слаб дискомфорт, леко парене при уриниране и минимално количество кръв в урината. За кратък период от време може да има често уриниране или спешни позиви за уриниране. Те се дължат на адаптирането на функцията на пикочния мехур и уретрата към станалите промени и оперативната процедура.

Значителна част от пациентите установяват голямо подобрение в силата на струята при уриниране и подобряване на оплакванията в рамките на един два дни след процедурата.

При пациентите с множество съпровождащи заболявания може да не се подобряват толкова бързо и да е необходим по-дълъг период и постепенно подобряване на оплакванията.

Повечето от пациентите се връщат към нормалният си начин на живот 3 дни след процедурата. Препоръчва се пациентите да се въздържат от тежки физически натоварвания и работа с вибриращи машини за поне две седмици след операцията. При физическо натоварване може да се получи кървене значимо кървене и в тези случаи трябва да се потърси лекарска помощ.

Секс след операция със зелен лазер

След операция със ЗЕЛЕН ЛАЗЕР сексуалните контакти трябва да се избягват за 2-3 седмици.

Пациентите трябва да се чувстват комфортно преди да пристъпят към извършването на полов акт.

В определени случаи пациентите могат да имат ретроградна еякулация или намален обем на еякулата, което обаче не повлиява силата на оргазъма и удоволствието от секса.

ИЗТОЧНИЦИ

GreenLight™ Patient Website – You can find a wealth of information about GreenLight Laser Therapy on our website at: www.greenlightforbph.com.

проф. Ненчо Смилов д.м.

Сподели това: