Рискови фактори за развитие на ДПХ

Факторите за поява и развитие на ДПХ не са напълно изяснени. Разглежда се възможността мъжкият хормон тестостерон да е отговорен за образуването и развитието на ДПХ. Друга теория е, че отговорна за развитието на ДПХ е флуктуацията на съотношението между тестостерона и естрадиола.

Възраст

Двадесет процента от мъжете между 40 и 49 г., 50% между 50 и 59 г., 60% между 60 и 69 г. и 85% от мъжете над 70 г. имат оплаквания, свързани с ДПХ. Факторите, които се смята че допринасят за увеличение на риска от развитие на ДПХ с напредване на възрастта са промените в хормоналните нива и увредата на съдовете, кръвоснабдяващи простатата и околните тъкани. Предполага се, че недостатъчно кръвоснабдяване на клетките в простатата предизвиква нарастването на жлезата.

Фамилна анамнеза

Мъжете с близки родственици по права линия с ДПХ са с повишен риск от развитие и прогресия на заболяването. Особено в случаите, когато се установява заболяване, изискващо лечение във фамилията под 60 години.

Дихидротестостерон (ДХТ)

ДХТ се образува от тестостерона под въздействието на 5-алфа редуктазата. ДПХ е андроген зависимо заболяване, което означава, че се влияе от мъжкия хормон тестостерон. Тестостеронът се образува основно в тестисите и без наличието му не се развива ДПХ. Когато тестисите се отстранят преди пубертета, не се развива ДПХ. Отстраняването на тестисите след пубертета, преди развитието на ДПХ, силно намалява риска от развитие на заболяването. Смята се, че тестостеронът пряко няма основно значение за развитието на ДПХ. Основна роля играе ДХТ, който се образува от конвертирането на тестостерона под въздействие на 5-алфа редуктазата. С напредване на възрастта при много мъже ДХТ се увеличава, независимо от намаляването на нивата на тестостерона.

Естрадиол

Мъжете също имат известно количество женски хормони – естрадиол. Естрадиолът се образува като страничен продукт при конвертирането на тестостерона. Поддържането на съответния баланс между естроген и тестостерон при мъжете е от изключително значение за сексуалния живот, мозъчната и сърдечната функция и здравината на костите. Когато естрадиоловите нива са високи и се нарушава правилният баланс с тестостерона, при мъжа се увеличава мастната тъкан, настъпва лесна уморяемост, загуба на либидото и увеличение на простатата. Нарушаването на този баланс води до увеличение на активността на ДХТ и се предизвиква увеличение на растежа на клетките в простатата.

Расова принадлежност

Установен е повишен риск от развитие на ДПХ при мъжете от негроидната раса в сравнение с мъжете от кавказката и азиатската раса.

Хранителни навици

Консумирането на по-големи количества зеленчуци и по-малко количества мазнини и месо могат да намалят риска от развитие на ДПХ (Kristal 2008). Не са изяснени причините, поради които консумирането на мазнини причинява развитието на ДПХ. Предполага се, че има пряка връзка между консумирането на по-голямо количество мазнини и увеличаването на нивата на тестостерон, естроген и други хормони, които от своя страна са свързани с развитието на ДПХ и карцином на простатата.

Има данни, че консумирането на алкохол ежедневно има протективна роля по отношение на развитието на ДПХ (Kristal 2008). Възможно обяснение е, че алкохолът намалява нивата на определени хормони и отпуска мускулатурата на простатата.

Заседнал начин на живот

Липсата на активно движение и спорт увеличават риска от развитие на ДПХ. Това се дължи вероятно на факта, че активното спортуване намалява риска от  развитието на наднормено тегло, тип 2 диабет, инсулинова резистентност и другите рискови фактори, свързани с развитието на ДПХ (Moyad 2003).

Наднормено тегло

Наличието на наднормено тегло е в пряка връзка с развитието на ДПХ и инфекции на долните пикочни пътища. Този повишен риск може да се дължи на намалените нива на тестостерона при пациентите с наднормено тегло и съответно по-високите нива на естрогените. Този хормонален дисбаланс може да доведе до повишена активност на ДХТ и увеличение на простатата. Наднорменото тегло също така засяга нивата на инсулина в кръвта, което представлява друг рисков фактор за развитието на ДПХ.

Захарен диабет

Захарният диабет увеличава риска за развитие на ДПХ. Това е възможно, от една страна, да се дължи на увеличените нива на инсулина, което да стимулира клетъчния растеж (Sarma 2009). От друга страна диабета;ът уврежда кръвоносните съдове, което също може да доведе до увеличение на простатата (Berger 2005).

Метаболитен синдром

Метаболитният синдром представлява група от нарушения, които увеличават риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Това са наднорменото тегло, увеличеното кръвно налягане, нарушения глюкозен толеранс или инсулиновата резистентност, провъзпалителни състояния (увеличен С-реактивен протеин в кръвта) и протромботични състояния (увеличен фибриноген или плазминоген активаторен инхибитор – 1 в кръвта). Редица проучвания показват, че тези нарушения повишават риска от развитие на ДПХ. Предполага се че ДПХ и метаболитният синдром са свързани по някакъв начин с нарушения в регулацията на нивата на инсулина и захарта в кръвта, което води до увеличение на кръвните инсулинови нива (Hammersten 1998).

LDL холестерол, атеросклероза и високо кръвно налягане

Високите нива на LDL-холестерола са рисков фактор за развитието на ДПХ. Нивата на общия холестерол и триглицеридите не са свързани с развитието на ДПХ  (Parsons 2008). Berger et al. 2006, установяват връзка между увеличения риск за развитие на ДПХ и атеросклерозата. Въпреки че не е ясна причината е установена и връзка между високото кръвно налягане и развитието на ДПХ (Nicolas 2003).

Слаба имунна система

Лошата диета, стресовите ситуации и вредните навици могат да компрометират и да отслабят имунната система и това да доведе до развитие на ДПХ. Силната имунна система е основата за здравословен начин на живот и намаляване на риска от развитие на възпалителни и други заболявания.

проф. Димитър Младенов д.м.н.

Сподели това: