Алтернативно консервативно лечение на ДПХ

В момента няма одобрен от US Food and Drug Administration (FDA) фитопрепарат за лечение на увеличената простата. Ако Вие решите да приемате тези лечелни средства, първо се консултирайте с вашия лекар.

Saw Palmetto – Сау Палмето

Сау палмето е фитопрепарат, който се добива от вид палмово дърво. Това лечебно средство се е използвало в традиционната медицина от древността за лечение на оплаквания, свързани с уринирането, включително и за облекчаване на оплакванията то ДПХ. Според няколко проучвания този препарат може да бъде ефективен при лечението на симптомите, свързани с ДПХ. Saw palmetto е безопасен и не причинява сериозни странични ефекти.

Betasitosterol

Това лекарствено средство представлява смес от екстракти от различни растения, съдържащи холестерол-подобни субстанции, наречени ситостероли. Няколко проучвания установяват, че бета-ситостеролът може да намали оплакванията, свързани с ДПХ и да усили струята при уриниране.

Не са установени някакви сериозни странични ефекти при използването на бета-ситостерола и той се смята за безопасен.

Pygeum

Pygeum се добива от кората на Африканската слива. Той се е използвал за лечение на проблеми с уринирането от дълбока древност. Този фитопрепарат се използва често за лечение на оплакванията, свързани с ДПХ и особено често в Европа. Клиничните проучвания с този препарат не са конструирани достатъчно добре и не може категорично да се оцени неговата ефективност. Малко проучване, публикувано в Complementary Therapies in Medicine, установява, че когато Pygeum се приема в комбинация с други фитопрепарати, се намалява броя на уриниранията както през деня, така и през нощта. Pygeum е безопасен, но може да причини, макар и рядко, нарушения в стомашно-чревния тракт при някои пациенти.

Екстракт от полени от ръж, царевица и ливадна тимотейка

Има публикувани данни, че екстракт от полени от тези три представители на сем. житни подобряват силата на уриниране, намаляват честотата на уриниране и намаляват остатъчната урина в пикочния мехур след уриниране. В различни степен се повлияват и другите оплаквания, свързани с ДПХ.

проф. Ненчо Смилов д.м., д-р Панчо Панчев

Сподели това: