Камъни в пикочния мехур – лечение

Лечението на камъни в пикочния мехур е основно хирургично. То има две задачи: да отстрани камъка и да отстрани причината за образуването му.

Тъй като камъните на пикочния мехур представляват механичен проблем, тяхното наличие предизвиква описаните в основната тема оплаквания и усложнения (ВИЖ ТУК).

Методи на отстраняване на камъните от пикочния мехур

Лечението на камъните обикновено започва с тяхното отстраняване. Това може да се случи по различни начини, в зависимост от размерите и броя на камъните в пикочния мехур.

Ендоскопски методи

Операциите се извършват, като през уретрата се вкарват инструменти, които позволяват разбиването на камъка и изваждането на отчупените фрагменти. Операцията се нарича цистолитотрипсия или цистолитолапаксия. Това е най-често прилаганото лечение на конкрементите в пикочния мехур и е първи метод на избор. Самата операция е рутинна, обикновено се провежда под спинална анестезия.

При по-малки камъни обикновено се използва инструмент, подобен на клещи, с който лекарят захваща конкремента и го разтрошава механично.

Ако формата или размера на камъка не позволяват механично разчупване, лекарят използва друг начин за разбиване, като се различават различни енергийни източници: ултразвуков, пневматичен или лазерен енергиен източник.

С тяхна помощ камъкът се разбива до фрагменти, позволяващи механично разбиване или позволяващи механично отстраняване. Изборът на енергиен източник зависи от придружаващите заболявания на пациента или от предпочитанията на хирурга.

Обикновено следоперативният период е кратък. Операцията често налага поставянето на катетър за различно дълъг период време.

Възможно усложнение при този вид лечение на камъните в пикочния мехур е нараняването на стената на мехура, което рядко води до по-сериозни усложнения.

Конвенционален метод

Отворената операция за камъни в пикочния мехур е една от първите хирургически интервенции, за които имаме историческа информация. Операцията е добре позната на уролозите, извършва се с разрез в долната част на корема (под пъпа). Нарича се цистолитотомия.

Неудобството от този метод на лечение е свързан с по-дълъг и труден следоперативен период, с по-бавно възстановяване и по-дълъг болничен престой. Въпреки напредването на технологиите, отворената операция е метод на избор при случаи като:

  • камъни с много големи размери, не позволяващи едноетапното им отстраняване по ендоскопски метод.
  • анатомични аномалии и други причини не позволяващи техническото изпълнение на ендоскопска манипулация
  • наличие на други причини, изискващи оперативно лечение

Лапароскопско оперативно лечение

Съвременен алтернативен вариант на конвенционалната отворена цистолитотомия е лапароскопската операция. При лапароскопските операции вместо един по-голям разрез се правят няколко съвсем малки разреза. През тези разрези се прекарват камера и инструменти, с които хирурга извършва операцията.

Предимствата на този метод пред конвенционалния метод  на лечение са:

  • по-малки разрези съответно и по-малки белези
  • по-кратък следоперативен болничен престой
  • по-малко следоперативни болки
  • по-бързо връщане към ежедневните дейности, поради по-бързо възстановяване.

Лечение на причината за образуването на камъните в пикочния мехур

Камъните в пикочния мехур са показание за провеждане на оперативно лечение при наличието на хронична обструкция, която да затруднява изхвърлянето на урината от тялото. Такива причини са ДПХ, стриктура на уретрата, цистоцеле, неврогенен пикочен мехур и др. Тези заболявания и тяхното лечение са разгледани по-подробно в отделни теми.

проф. Ненчо Смилов

Сподели това: