Баланит

Баланит

Баланитът е възпаление на главичката на пениса, което има различни причинители. Баланитът може да се получи във всяка възраст. Причините за появата на баланит са гъбички (кандидоза), бактерии, полово предавани инфекции, възпаление на кожата, както и някои кожни заболявания. Баланитът, като правило, преминава след правилно проведено лечение.

Какво е баланит?

Баланитът е възпаление на главичката на пениса. Често препуциумът е възпален едновременно с главичката. Баланитът може да се появи на всяка възраст, но по-често засяга момчета на възраст под 4 години, а също и мъже, които не са били обрязани. Около едно на 25 момчета и един на 30 необрязани мъже получават баланит в някакъв момент от живота си. Баланитът се среща много рядко при обрязаните мъже.

Какви са симптомите на баланита?

Най-честите оплаквания включват зачервяване, дразнене и възпаление на края на главичката на пениса. Възпалението може да варира от малък участък със зачервяване, ограничено в повърхностната част на кожата на главичката, до обхващане от възпалението на цялата главичка, която е подута и болезнена. В тежките случаи могат да се появят рани, гнойна секреция и дори като усложнение да се развие гангрена.

Препуциумът може да бъде невъзможно да се изтегли назад и да се представи главичката. Възможно е да има болка или дискомфорт при уриниране.

Какво може да предизвика баланит?

Лоша хигиена

Лошата хигиена около главичката в съчетание със задържането на смегма може да причини възпаление с баланит и уплътнение на препуциума. Това е най-честата причина за баланит.

Инфекции, които не се предават по полов път

Различни микроорганизми, които живеят върху кожата в малки количества могат да се размножат и да причинят баланит. Често срещана причина за инфекция е кандидата. Кандида албиканс са същите дрожди, които причиняват вагинална кандидоза при жените. Кандидата обикновено живее върху кожата и понякога може да предизвика инфекция. Кандидозният баланит е чест при диабетици и при продължително взимане на широкоспектърни антибиотици.

Някои видове бактерии също са честа причина за баланит. Всеки мъж или момче може да развие баланит. Въпреки това инфекция на главичката е по-вероятно да се развие:

 • Ако вече има някакво възпаление на пениса, което се дължи на алергия или друг причинител.
 • Ако има диабет и особено, ако диабетът не е добре контролиран. След ходене до тоалетна по препуциума може да останат капки урина, които да съдържат захар. Това може да помогне за бързото развитие на микробите.
 • Ако има фимоза. Това е състояние, при което препуциумът не може да се изтегли зад главичката. Фимозата често се среща при децата. След навършване на 5 годишна възраст препуциумът обикновено се изтегля лесно, като главичката може да се открие и да бъде внимателно почистена. Развитието на баланит е значително по-често в случаите, когато има фимоза. Фимозата спомата за задържането на урина, пот, смегма и десквамиран епител от кожата. Това предизвиква дразнене и помага за развитието на бактерии и образуването на инфекция.

Инфекции, които се предават по полов път

В определени случаи някои полово предавани инфекции могат да предизвикват баланит. По-често това се случва в комбинация с уретрит, причинен от генитален херпес, гонорея и хламидия. Други предавани по полов път вероятни причинители на баланит са спирохетите (Сифилис) и акарите.

Алергии и други неинфекциозни причинители

Кожата на главичката е чувствителна. Тя може да реагира и да се възпалява, ако влезе в контакт с различни химикали или други вещества. Това може да се случи:

 • Ако не се поддъжжа добра хигиена под препуциума. Ежедневно трябва да се отстраняват и почистват събраните под препуциума десквамиран епител от кожата, отделена смегма, урина, пот и други отпадъчни съставки. Те могат да раздразнят главичката, което може да доведе до възпаление.
 • Някои сапуни и дезинфектанти могат да сействат дразнещо и дори да предизвикат алергична реакция.
 • Прекалено честото миене и почистване на пениса също може да дразни деликатната кожа на главичката.
 • Презервативи, спермициди и лубриканти, използвани при секс, също могат да раздразнят главичката.
 • Някои прахове за пране, които не се изплакват добре от бельото, могат да предизвикат дразнене или алергична реакция.

Кожни заболявания

Някои кожни състояния могат да причинят баланит или да бъдат объркани с баланит. Такива са  псориазис, лихен планус, еритема фиксум и някои редки кожни заболявания. Много рядко начален рак на кожата може да имитира възпаление на главичката на пениса.

Как се поставя диагнозата баланит?

Баланитът се разпознава лесно по зачервената и възпалена кожа на главичката на пениса. В някои случаи причинителят може да се определи по вида на възпалението. Например, възпалението, причинено от кандида, често изглежда типично. Така че, в някои случаи урологът може да диагностицира причината за баланита и веднага да назначи съответното лечение.

Ако урологът не е сигурен за причината за появата на баланита и не е сигурен в лечението, може да се наложи да се направят някои от следните изследвания:

 • Взима се проба за изследване за микроби.
 • При съмнение се изследва кръвна захар за проверка за диабет.
 • Ако се предполага алергична реакция, пациентът се насочва за консултация с алерголог.
 • Рядко може да се наложи взимане на малко парче кожа за изследване под микроскоп. Това може да помогне, за да се постави правилната диагноза в някои трудни случаи.

Какво е лечението на баланита?

Спазва се определен хигиенен режим и поведение.

 • При съмнение за възпаление на пениса, трябва да се избягва използването на дразнещи сапуни. Вместо сапун за почистване може да се използва овлажняващ крем или мехлем.
 • За почистване на пениса се използва хладка вода. След което се подсушава с чиста кърпа.

Лечението зависи от причината за баланита. По-долу са изброени основните форми на лечение:

 • Лечението на кандидозния баланит се извършва с подходящ крем или таблетки.
 • Антибиотиците се използват за лечение на бактериалния баланит,  както и на някои полово предавани инфекции.
 • При баланит, причинен от алергия или различни детергенти, за лечение се използва стероиден крем. Понякога такъв крем се използва като допълнение към терапията при кандидозен или бактериален баланит.
 • При наличие на инфекция, стероидният крем не трябва да се използва самостоятелно, тъй като може да засили инфекцията и да влоши състоянието на баланита.

При образуването на фимоза, като следствие на хронична инфекция от рецидивиращ баланит, се извършва обрязване. Това е необходимо, за да се отстрани препуциума, което дава възможност за по-лесно и по-добро почистване на главичката и профилактика на баланита.

Може ли да се предотврати появата на баланит?

В някои случаи баланита може да се профилактира с:

 • Ежедневно почистване и измиване на пениса. Главичката се оголва и почиства под течаща вода с използване на неутрален сапун. Пенисът се подсушава внимателно и се обува чисто и незапарващо бельо.
 • Ако симптомите са свързани с употребата на презервативи, трябва да се използва презерватив, който е предназначен за чувствителна кожа.
 • Когато се работи с химикали, които могат да раздразнят деликатната кожа на пениса, винаги трябва да се измиват ръцете преди да се отиде до тоалетна.
 • Трябва да се използва презерватив всеки път, когато се прави секс с нов партньор.

проф. Ненчо Смилов д.м., д-р Петър Лозев

Сподели това: